Naučni skup “Hercegovački naučnici i tradicija istraživanja u Hercegovini”

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Univerziteta “Džemal Bijedić” Mostar, Arhiva HNK i Muzeja Hercegovine, u Mostaru će 11. i 12. decembra biti održan Naučni skup “Hercegovački naučnici i tradicija istraživanja u Hercegovini”.

Mostar

Mostar

Skup će se održati u zgradi Vlade Federacije BiH, a njegovo svečano otvaranje planirano je u 9:30 sati.

“Hercegovina je zemlja umnih ljudi i duge, višestoljetne tradicije istraživanja, a nauka i istraživanje su svoj institucionalni oblik dobili osnivanjem visokoškolskih i naučnih ustanova, čiji su rezultati našli praktičnu primjenu u različitim područjima društvenog i privrednog života. Stoga je i cilj naučnog skupa dati doprinos istraživanju i valorizaciji ovog još uvijek nedovoljno osvijetljenog segmenta hercegovačke prošlosti”, navodi se u saopćenju.

Inače, ovaj dvodnevni naučni skup održava se u sklopu Programa obilježavanja 100. godišnjice rođenja profesora Hivzije Hasandedića. Tim povodom će u četvrtak, 10. decembra u Centru za kulturu Mostar s početkom u 19 sati biti predstavljena knjiga “Sidžil mostarskog kadije”.

Također, nakon što skup završi s radom, u subotu, 12. decembra u 12:30 sati bit će održana ceremonija proglašenja i dodjele nagrada učenicima srednjih škola s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona koji su sudjelovali na nagradnom konkursu Arhiva HNK-a o kulturnom-historijskim temama.

Izjave za medije planirane su nakon svečanog otvaranja naučnog skupa, 11. decembra u 10 sati.

Posted by on 2015-12-10. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login