Naučnici objavili datum kada će u Zemlju udariti asteroid

asteroid“Hoće li život na zemlji završiti 16. marta 2880?!”, to je pitanje koje je danas u jednom od svojih članaka čitateljima postavio britanski Daily Mail.

Još jedan datum smaka svijeta, jedan u nizu o kojima smo mogli čitati, povezan je s predviđanjima naučnika kako bi tog proljeća, za 867 godina, u planetu mogao udariti asteroid po imenu 1950 DA.

Riječ je o asteroidu kojeg astronomi u NASA-i prate još tamo od 1950. Odnosno, tada su ga prvi put primjetili, nakon čega je izmakao njihovim teleskopima i ponovno se pojavio oko 2000.

Velik je u promjeru oko 1 kilometra, kreće se brzinom od 15 kilometara u sekundi, a te 2880. godine toliko će se približiti Zemlji, da bi mogao udariti u, predviđaju astronomi, Atlantski ocean brzinom od 61.000 kilometara na sat.

Taj udarac imamo bi jačinu eksplozije od 44.800 megatona TNT-a i izazvao bi cunami koji bi proizveo valove visoke 120 metara koji bi udarili u obale Atlantskog oceana.

Vjerovatnost da se sve to doista i dogodi iznosi oko 0.3 posto.

Možda to ne zvuči preopasno, ali riječ je o opasnosti od udara koja je za 50 posto veća od svih drugih asteroida koji potencijalno prijete zemlji.

A takvih ima, kako piše Daily Mail, oko 1400, čije kretanje prati NASA i druge državne svemirske agencije.

Posted by on 2013-10-15. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login