Naučnici: Prošla godina najtoplija u istoriji

Prošla, 2016. godina, bila je najtoplija u istoriji, a globalne vremenske prilike obilježile su ekstremno visoke temperature, a najviši novo mora i najmanja količina leda je na Artiku i Antarktiku, navodi se u objavljenom izvještaju američke Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA).

Drought

Stručnjaci upozoravaju da je vrijeme u 2016. godini bilo “veoma ekstremno i da ima razloga za brigu”, dodajući da je to jasan pokazatelj klimatskih promjena koje su izazvali ljudi.

Klimatski fenomen El Ninjo menja vreme širom sveta i imao je veliki uticaj na prošlogodišnje klimatske uslove.

“Pošla godina će zauvijek ostati upisana u mom mozgu kao godina kada smo prešli novi prag klimatskih promjena koji baca mračan pogled na našu budućnost”, rekao je američki naučnik za praćenje klimatskih promjena Kim Kob.

Naučnici su ispitali desetne ključnih faktora za merenje klimatskih promijena i došli su do neuobičajenih rezultata.

Prošle godine je osmina zemljišta na Zemlji bila izožena jakoj suši, jačoj nego obično i 2016. se može smatrati najgorom godinom po tom pitanju, navodi se u izvještaju NOAA.

Ekstremni vremenski uslovi zabilježeni su u svim dijelovima svijeta. Talasi visokih temperatura pogađali su skoro sve zemlje, naročito Indiju, a velike vrućine izazvale su velike šumske požare u Kanadi.

Stručnjaci pokazuju da je nivo mora porastao šestu godinu za redom za 3,4 milimetar.

U 2016. je zabilježeno 93 tropskih ciklona širom planete, što je 13 odsto više od normale, uključujući i uragan Metju na Haitiju u kojem je poginulo oko 1.000 ljudi.

Ledena površina na Grenlandu izgubila je u protekloj godini 341 milijardi tona leda, a glečeri su potonuli za oko jedan metar.

Posted by on 2017-08-14. Filed under Ekologija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login