Naučno stručna konferencija “Industrija i okoliš 2014″

konferencija U Lukavcu je otvorena druga naučno-stručna konferencija “Industrija i okoliš 2014“ s ciljem otvaranja dijaloga između predstavnika industrije, kao kičme, motora prosperiteta ove regije, ali i kao najvećeg zagađivača zraka, vode i tla, izvršne i djelomično zakonodavne vlasti federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa, nevladinog sektora, te naučnih i stručnih radnika i institucija.

Cilj skupa je da skrene pažnju na probleme i ponudi pravce mogućih rješenja, ostvari dijalog, prezentira primjere dobre prakse, prikaže šta je dosad učinjeno, šta je još planirano da bude učinjeno i koji su gorući i permanentni problemi koji pritišću ovu regiju u domenu interakcije industrije Tuzlanskog kantona i okolice.

Za razliku od prošlogodišnjeg skupa, ove godine sadržaj je proširen dolaskom predstavnika industrija i kompanija iz drugih kantona i država, koji će govoriti o primjerima dobre prakse iz BiH, Češke, Austrije i Hrvatske.

-U svjetlu nedavnih velikih nepogoda koje su zadesile našu zemlju, svakako je već svima jasno da se pitanje zaštite okoliša ne može više posmatrati kao predmet od drugorazrednog značaja i da nam je cilj, ali i obaveza da što prije definišemo mjere kojima ćemo prevenirati ili minimizirati uticaje sličnih nepogoda koje nas sa velikom izvjesnošću mogu zadesiti i u budućnosti – rekao je prilikom otvaranja konferencije ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Zvjezdan Karadžin.

Dodao je da nam je potreban izbalasiran razvoj privrede bez daljnjeg nepotrebnog ugrožavanja prirode, uz poštovanje principa održivog razvoja s trostrukim ciljem – obezbjeđenja privrednog rasta, saglasnosti lokalnih zajednica i zaštitom okoliša bez izuzimanja i jednog segmenta iz tog konteksta.

Ovo je nastavak prošlogodišnjeg seminara o istoj temi, čime se ostvaruje kontinuitet kako u praćenju stanja po pitanju zaštite okoliša u našoj industriji tako i nadgradnje koju dobivamo na bazi primjera dobre prakse iz zemlje i Evrope, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

Posted by on 2014-06-27. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login