Ne prihvatajte ponude za azil

pasoš, BiHBiH se u Evropskoj uniji smatra zemljom čiji građani ni po jednom osnovu ne ispunjavaju uslove za dodjeljivanje međunarodne zaštite. Stoga su svi pokušaji bh. građana da zatraže azil u zemljama EU osuđeni na neuspjeh.

Na ovu činjenicu upozoravaju u ponedjeljak iz državnog ministarstva sigurnosti,  nakon što je u poslednje dvije sedmice alarmantno povećan broj građana iz BiH koji su zatražili azil u Belgiji.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH upozoravaju da su primamljive i lažne ponude pojedinaca i organizacija za putovanja i dobijanje azila u zemljama EU samo kriminalne radnje kroz koje se želi ostvariti nezakonita zarada.

Bh. građani kroz ovakve ponude mogu samo pretrpjeti štetu i biti izloženi kaznenim mjerama EU te zabranom ponovnog ulaska na duži period. Iz Ministarstva, upozoravaju građane da ne prihvataju ovakve ponude, koje između ostalog mogu narušiti i ugled BiH.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović kaže za Radio Slobodna Evropa da žele upozoriti građane, da ne slušaju nagovaranja i obećanja pojedinaca i organizacija već da poštuju zakone BiH.

„Da poštuju bezvizni režim, da ne izlaze iz zemlje u smislu traženja azila, jer će se isti morati vratiti u BiH“, kaže on.

Bez obzira što je u posljednje vrijeme alarmantno povećan broj bh. građana koji su zatražili azil, prije svega u Belgiji, Ahmetović tvrdi da bezvizni režim za BiH još nije ugrožen.

„Od nas se traži da preduzmemo dodatne aktivnosti u smislu provođenja odluke o bezviznom režimu. Sadašnja brojka nije problematična za EU, ali bi trend rasta azilanata iz BiH mogao dovesti u dilemu neke zemlje da traže preispitivanje odluke o bezviznom režimu“, navodi Ahmetović.

Svi podnosioci zahtjeva za azil biće vraćeni u BiH

Sve osobe iz Bosne i Hercegovine koje su zatražile azil u Belgiji biće vraćene u zemlju, ponovio je u utorak ministar Ahmetović. Iz Evropske komisije već su stigla upozorenja o sve većem broju građana BiH koji traže azil, što bi moglo uticati i na odluku o bezviznom režimu.

Sin i snaha Nermine Šogorović samo su jedna od desetine porodica koje su se u poslednjih nekoliko sedmica iz Odžaka, gradića na sjeveroistoku BiH, uputili u Belgiju i tamo tražili azil. Uradili su to, kaže Nermina, jer u Odžaku nisu imali od čega da žive. Snaha je bila trudna, a dijete se rodilo u Njemačkoj.

“Oni su ilegalno ponovo iz Njemačke otišli za Belgiju. Juče su bili u Belgiji, cijeli dan su bili u tom, curica se i razbolila. Međutim, oni ništa nisu dobili, rekli su im da traže stan. Njih je neka porodica prihvatila radi djeteta, oni budu sad kod njih. U njega je žena bila trudna deveti mjesec, samo mi je došo prije dva dana i zaplak’o i rek’o;  mama ja ne mogu da ti meni daješ pet maraka svaki drugi dan, ja ću dobiti sad bebu, mi moramo ići u svijet”, priča Nermina.

Sa porodicama građana koji su zatražili azil u Belgiji, u utorak je u opštinama Odžak, Gradačac i Modriča razgovarao ministar Ahmetović. Ponovio je nakon tih,  i sastanaka sa lokalnim rukovodstvima da će svi građani BiH biti vraćeni u zemlju. Kada vlasti u Belgiji završe procedure progona lažnih azilanata, nadležni u BiH obezbijediće avion za prevoz i 72 osobe sa prostora Posavine koja su u protekla tri mjeseca napustila zemlju.

Ahmetović je potvrdio da je Ministarstvo sigurnosti  u ponedjeljak dobilo pismo komesarke za unutrašnje poslove Evropske unije Sesilije Malstrom u kojem traži da BiH preuzme aktivniji pristup kako bi riješila problem na koji je ukazala Vlada Belgije.

“Povlačim ovdje da u tom pismu nema nikakvih riječi koje bi mogle govoriti o ukidanju bezviznog režima za građane BiH, ali od nas se traži da identifikujemo probleme koji su na terenu. Naravno da smo mi u svu ovu problematiku uključili i policijske agencije u BiH, radimo niz operativnih radnji i sigurno ćemo identificirati, ukoliko bude postojala ikakva indicija, da neko iz kriminalnog miljea stoji iza svega ovoga i da zloupotrebljava građane kako bi ih prebacio van granica BiH.”

Ni Aleksandra Štiglmajer iz Evropske inicijative za sigurnost ne vjeruje da do ponovnog uvođenja viza za građane BiH može doći.

“To bi zahtijevalo amandman na odgovarajući zakon što bi trajalo najmanje šest mjeseci, a trebao bi i Parlament prihvatiti to, a tamo Bosna ima  velike prijatelje, znači to je skoro nemoguće”, ocjenjuje ona.

Novinar iz Brisela Elvir Bucalo podsjeća da problem azilanata tijesno povezan sa političkom slikom kakvu o BiH ima zvanični Brisel. Ta slika jako je mutna kaže Bucalo.

“Mada se u centrima moći ovdje u Briselu ne povezuje problem lažnih azilanata sa ukupnom političkom situacijom u BiH i njihovim odnosom prema BiH. Treba podsjetiti da će za koji dan izaći taj nesretni godišnji pregled Evropske komisije o napretku država Zapadnog Balkana u reformama i evropskim integracijama, nesretnim zbog toga što će za BiH vjerovatno biti najlošiji ikada do sad napravljen, jer smo po svim tačkama stajali ili išli unazad, tim prije što su ostali napredovali, neko brže, neko sporije prema reformama i prema samom Briselu.

Ako tome još dodamo činjenicu da se stavlja slijedeći znak pitanja iznad budućnosti bezviznog režima s BiH, rezultat je više nego jasan, obojiće to budući odnos Brisela prema našoj zemlji, a to nikome nije u interesu”, smatra Bucalo.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović smatra da bi najveća tragedija za građane BiH i zemalja u regionu bila ukidanje bezviznig režima sa zemljama Šengenskog sporazuma.

“Evropa neće gledati blagonaklono na azilante koji dolaze iz zemalja u okruženju kao i iz BiH i na taj način ugrožavati vlastitu bezbednost i ugrožavati i sistem koji funkcioniše već godinama tamo. I moj boravak poslednji put u Briselu kada sam razgovarao sa jednim brojem ministara, kako unutar EU tako i Zapadnog Balkana, je zorno ukazivao na potrebe da BiH preduzme dodatne mjere kako bi se spriječio veliki broj azilanata iz BiH da traže status unutar EU”, kaže Nović.

Broj azilanata koji dolaze iz BiH neuporedivo je manji od broja iz susjednih zemalja kakve su Srbija i Makedonija odakle u zemlje EU stuže desetine hiljada zahtjeva za azil. Na ovu činjenicu  podsjeća i državni ministar sigurnosti Ahmetović.

“Ako uporedite Srbiju, Makedoniju i BiH  to je sasvim jedan mali broj ljudi. Iz Srbije je od ukidanja viznog režima izašlo 28 hiljada ljudi, iz Makedonije 10 hiljada ljudi, a iz BiH negdje oko 400 ljudi, dakle to dosad nije bio problem za sve zemlje EU i to nije neki veliki broj, ali trend povećanja moramo zaustaviti. To je naša odluka i mi ćemo to uraditi”, kaže ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

Posted by on 2011-09-28. Filed under Bosna i Hercegovina, Izdvojeno. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login