Ne želimo davati novac za evropski putu na kojem BiH stagnira

EU,BIHSedam dana pred završni godišnji samit Brisel i dalje čeka na dogovor političara u BiH oko presude u predmetu Sejdić-Finci. U Evropskoj komisiji kažu da je 45 miliona eura pomoći oduzeto jer je to novac za evropski putu na kojem BiH stagnira, javlja Radio Deutsche Welle.

Kao i svake godine u decembru, i ove godine EU sprema godišnje zaključke o napretku zemalja koje se nalaze u procesu proširenja. Sedmicu dana pred samit evropskih lidera u Briselu države zapadnog Balkana ubrzano rade na preostalim otvorenim pitanjiima i kriterijumima kako bi dobile što pozitivnije ocjene zemalja članica i napravile pomak na svom evropskom putu.

U Briselu je posljednjih mjeseci preovladavalo i očekivanje da bi do novogodišnjih praznika i BiH trebalo da napravi „proboj“ ka unutrašnjem konsenzusu, a samim tim i napretku u procesu eurointegracija.

Komesar za proširenje EU Štefan Fule je u više navrata iznosio nadu da je dogovor oko primjene presude u predmetu Sejdić -Finci “pitanje dana a ne mjeseci”.

Samo sedam dana pred završni evropski samit za ovu godinu, na pitanje „šta slijedi za BiH“ u Evropskoj komisiji kažu da bi to pitanje najprije trebalo postaviti bh. liderima.

“To je dobro pitanje za političke lidere u BiH jer su oni ti koji moraju da postignu kompromis i dogovor o otvorenim pitanjima kao što su primjena Sejdić-Finci presude i s tim u vezi, izbor članova Predsjedništva. U trenutku kada se oni dogovore, a taj termin je već odavno prekoračen, tada možemo da očekujemo i reakciju EU, i što je najvažnije za zemlju i narod, tada će BiH ponovo moći da napreduje na svom evropskom putu” – kaže za DW glasnogovornik komesara za proširenje Peter Stano.

U Evropskoj komisiji kažu da ne žele da komentarišu odluku Tužilaštva BiH da pokrene istragu o neiplementaciji presude Sejdić-Finci i gubitku 45 miliona eura iz fondova pretpristupne pomoći. Zvaničan stav Brisela jeste da su takve odluke unutrašnje pitanje svake zemlje.

“Do smanjenja fonda za BiH za 45 miliona eura (što je više od polovine sredstava predviđenih IPA programom za BiH za 2013. godinu) došlo je zbog nemogućnosti političara da se dogovore i krenu naprijed”- kažu u Evropskoj komisji.

“Mi možemo da iskoristimo ovaj novac na način na koji je to i predviđeno, a to je za pomoć pretpristupnom i pristupnom procesu zemalja. Ne možemo da opravdamo i odvajamo novac evropskih poreskih obveznika koji bi trebalo da ide za pomoć na putu ka EU zemlji koja samo stagnira”- rekao je Stano.

Stano ponavlja da će se tih 45 miliona eura, koje su prvobitno bile namijenjene BiH, prenijeti dijelom na stambeno zbrinjavnje raseljenih u regionu, a dijelom za podršku implementaciji dogovora o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, kao pomoć srpskoj zajednici na sjeveru Kosova.

Zemlje članice EU su i u oktobru i u novembru razgovarale o situaciji u BiH i ponovile zabrinutost zbog nepostojanja unutrašnjeg konsenzusa i zaostajanja zemlje na putu evrointegracija.

I dalje se ostavlja mogućnost da se do kraja ove godine postigne sporazum o primjeni presude Sejdić-Finci i time upiše jedna pozitivna stavka u godišnji izveštaj o napretku BiH. U Briselu kažu da je „sve moguće“, ali i da su itekako svjesni mnogih propuštenih šansi, očekivanja i planova kada je riječ o evrointegracijama BiH.

Posted by on 2013-12-13. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login