Neformalna grupa građana Jajca: Osnivanje nove škole korak unazad

Jajce

Jajce

Neformalna grupa građana Jajca “Bolja škola” smatra kako odluka o osnivanju nove srednje škole u tom gradu koja će raditi po bosanskom planu i programu, predstavlja korak unazad.

Neformalna grupa građana u svom saopštenju za javnost navodi kako rješenje za postojeći obrazovni sistem u kojima je nastavni plan i program zasnovan na jednonacionalnim sadržajima, nije osnivanje nove škole zasnovane na principu nacionalne podjele.

“U povodu odluke Skupštine Srednjobosanske županije o osnivanju nove mješovite srednje škole po bosanskom planu i programu, kojom bi se implementirala još jedna podjela djece i mladih zasnovana na etničkim i nacionalnim pitanjima, izjavljujemo da za probleme koji su navedeni kao razlozi za provođenje takve segregativne obrazovne politike postoji bolje rješenje, a to je: jedinstvena srednja škola koja bi radila po jedinstvenom nastavnom planu i programu za sve učenike uz uvažavanje nacionalnih posebnosti/specifičnosti, zasnovanom na zajedničkoj jezgri, kompetencijama i ishodima učenja, s fokusom na inkluziju, u svrhu eliminiranja svih vrsta diskriminacije u školama, u skladu sa vremenom u kojem živimo i europskom zajednicom kojoj i mi pripadamo”, stoji u priopćenju.

Neformalna grupa građana Jajca “Bolja škola” upozorava kako se obrazovanje u Bosni i Hercegovini koristi u političke svrhe, a iskustvo proteklih 20 godina pokazalo je da takve prakse ne doprinose razvoju države, nego suprotno, doprinose njezinom raspadanju.

Posted by on 2017-03-24. Filed under Jajce, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login