Neiskorišteni turistički potencijali Srebrenice

Srebrenica, banja GuberOpština Srebrenica raspolaže nizom atraktivnih turističkih potencijala, ali se ni jedan nije iskorišten na adekvatan način. Banja Guber nije u funkciji, a neke turističke destinacije nemaju odgovarajuću infrastrukturu.

Ipak, turisti, kojih je svaki dan sve više, imaju mogućnost da provedu ovdje i po nekoliko dana. Jezero Perućac pruža šansu za idealan odmor, lov i ribolov, a u blizini su i brojna arheološka nalazišta.

U Srebrenici je osadamdesetih godina prošlog vijeka zdravstveni turizam doživio procvat. Međutim, tokom ratnih dešavanja, svi smještajni kapaciteti su uništeni. Počela je rekonstrukcija hotela, ali je došlo do zastoja, pa se sada traži novi investitor kako bi Banja Guber, sa ljekovitim vodama, bila u funkciji.

Ipak, Srebrenica nudi neke druge turističke sadržaje, kaže Slaviša Petrović direktor Turističke organizacije Srebrenica.

„U Srebrenici su pretežno tranzitni turisti koji se ovdje zadržavaju tokom jednog dana. Njihov glavni cilj posjete je prije svega Memorijalni centar Potočari i ogromna većina dolazi radi toga. Naš cilj i osnovni zadatak Turističke organizacije jeste da te turiste zadržimo u gradu, da prezentujemo naše ostale turističke potencijale, da bi oni slijedeći put, kad dolaze u Memorijalni centar, znali šta još pored toga mogu da vide u našem mjestu”, kaže Petrović.

Kada je reč o turističkim potencijalima Petrović kaže da je trenutno najznačajniji Municipijum u Skelanima.

“Imamo još i jezero Perućac, koji nije do kraja valorizovano. Promovišemo i ljekovita svojstva vode Banje Guber, za nju su turisti izuzetno zainteresovani, međutim, ona nije u funkciji. Što se tiče kulturno-istorijskog naslijeđa na području naše opštine, najznačajniji su nam stari gradovi kojih ima nekoliko na području opštine. Najznačajniji su Srebrenik, Đurđevac i Stari grad Klotjevac”, zaključuje Petrović.

Turisti su zainteresovani za jezero Perućac koje je od Srebrenice udaljeno oko 30 kilometara.

„Jezero Perućac – naša najvažnija kulturno-sportska manifestacija jeste Pančićeva regata koja se tradicionalno svake godine održava krajem jula, početkom augusta. Tu dođe više stotina posjetilaca, dolazi veliki broj turista iz zemlje i iz naše susjedne države Srbije, potom iz Evropske unije, čak iz Australije i Amerike. Tom manifestacijom promovišemo jezero Perućac i kanjon Drine”, kaže Petrović.

Na jezeru Perućac polako se vraćaju i neki zaboravljeni sadržaji, kaže Amir Mehmedović, zaljubljenik u jezero i brodove.

„Postoji mogućnost da turisti i gosti iznajme plovilo, na dva sata, dnevno, sedam dana, koliko ko želi. Dođu Holanđani, stranci, iznajmi po tri, četiri dana plovilo i onda obilaze kanjon Drine. Uglavnom, plovidbe se obavljaju gore – prva faza je do sela Klotjevac, druga faza, ide se do Podbijele vode, Crni potok, Žepa i po potrebi do Višegrada. Kad idu tri, četiri plovila, kapacitet je otprilike pedeset ljudi. Može da se angažuje i da se poruči ručak, napitci, ili, po slobodnoj volji, turisti nose svoje piće i svoju hranu. Sve je domaće, domaći su proizvodi – pečenje, rakija, sokovi, svih mogućih salata, sve je na raspolaganju”, objašnjava Mehmedović.

Srebrenica može da ponudi nekoliko lokacija od izuzetnog arheološkog značaja. Uvereva u to Senad Đozić, kustos srebreničkog Muzeja.

„Najatraktivnije turističke destinacije na području opštine Srebrenica jesu rimski Municipijum u Skelanima – obimnija istraživanja su rađena posljednji put 2008. godine i tom prilikom su otkriveni ostaci jedne veće građevine, za koju pojedini stručnjaci misle da je bila i carska palača, mada ima više stajališta da se radilo o zgradi centra municipalne uprave”, navodi Đozić.

Turistička organizacija ima namjeru uraditi promotivni materijal i ponuditi ga turističkim agencijama. Na taj način Srebrenica može ponovo da postane interesantna za turiste.

Posted by on 2017-07-24. Filed under Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login