Neispravi sumnjivo nabavljeni respiratori plaćeni preko 10 miliona

Afera povezana sa sumnjivom nabavkom respiratora za bolnice u Federaciji BiH, koju istražuje državno tužilaštvo, ove sedmice je dobila novi zaplet nakon što se ispostavilo da je barem dio tih skupo plaćenih aparata neispravan.

respiratori
respiratori

Vlada Federacije BiH po hitnom je postupku u aprilu ove godine odlučila kupiti stotinu respiratora koji su trebali biti podijeljeni bolnicama za liječenje najtežih pacijenata oboljelih od COVID-a.

Za tu je nabavku iz budžeta izdvojeno 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,3 miliona eura), a posao je povjeren firmi “Srebrena malina”, registriranoj za uzgoj i preradu voća i povrća.

Ko je i zbog čega u ime vlade sklopio posao sa firmom bez referencija, čiji je vlasnik stanoviti Fikret Hodžić, do tada poznat samo kao voditelj reality show-a na jednoj lokalnoj televiziji, postalo je predmetom istrage Tužilaštva BiH.

Pod istragom koja još traje uz Hodžića su i predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić te suspendirani direktor entitetske uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak.

U međuvremenu svih stotinu respiratora kupljenih u Kini dopremljeni su u BiH, no završili su u skladištu civilne zaštite jer se ispostavilo kako u toj zemlji ne postoji firma koja je ovlaštena za njihovo puštanje u pogon i servisiranje. To se utvrdilo tek nakon što je vlada raspisala dva javna konkursa za servisiranje ovih strojeva na koje se niko nije javio pa su oni propali.

Na kraju je federalna vlada u Beogradu našla firmu pod nazivom “Profesional Medic” koja je, prema dostupnim informacijama, navodno pristala besplatno posredovati preko svoje partnerske tvrtke u BiH i zamoliti je da sporne respiratore pusti u pogon, no nije se obvezala i na njihovo održavanje jer za to nema certifikat.

“Ono su nam poslali ponudu (za puštanje u pogon) kao donaciju, uopšte nisu sudjelovali na konkursu”, obrazložio je angažiranje beogradske tvrtke Mustafa Kardibegović, v.d. direktora uprave Civilne zaštite.

Nakon što je ta ponuda prihvaćena u utorak su dva respiratora iz skladišta Civilne zaštite poslana u bolnicu u Goražde kako bi ih serviseri tamo pustili u pogon, no ispostavilo se kako jedan aparat uopšte nije radio, dok su parametri kod drugog bili znatno ispod postavljenih medicinskih standarda.

Potom je u srijedu trebalo biti pušteno u pogon 16 respiratora na Kliničkom centru u Sarajevu, no i s njima se pojavio problem “izlaznih parametara”, što konkretno znači kako respiratori ne osiguravaju potreban protok kisika.

“Postoji neki problem. Pokušat ćemo ustanoviti je li riječ o softverskoj ili tvorničkoj greški”, kazao je za Jovan Roganović, direktor beogradske firme.

Dodao je kako sada nema drugog izbora osim vratiti problematične respiratore u skladište.

Mediji u BiH s ogorčenjem izvještavaju u ovom skandalu inzistirajući da Tužilaštvo BiH što prije dovrši istragu kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za bezobzirno trošenje budžetskog novca za neuporabljive strojeve. Time je izravno ugrožen život rastućeg broja pacijenata koji zbog zaraze koronavirusom svakodnevno završavaju na odjelima intenzivne skrbi u bolnicama suočenim ne samo s nedostatkom opreme nego i medicinskog osoblja.

Posted by on 2020-10-28. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login