Neizvjesna noć pred Čapljincima, vatra prijeti kućama

požarNeizvjesna noć čeka vatrogasce i mještane Čapljine. U pojedinim dijelovima grada vatra se približila kućama na pedesetak metara. U gašenju vatrogascima i mještanima do večeri su pomagala i dva helikoptera Oružanih snaga BiH.

Situacija na požarištima u Čapljini bila je nešto bolja kada su požar, negdje iza 18 sati, počeli gasiti helikopteri Oružanih snaga BiH. Nažalost, helikopteri su morali u bazu sa dolaskom mraka.

Današnji požari najviše problema napravili su na brdu Gradina, te naseljima Hotanj, Zirojevići, Dretelj, Trebižat i Počitelj, a vatra je aktivirala i zaostale mine iz prošlog rata.

Čapljinci se posebno boje zapaljenih šišarki, jer one mogu preletjeti više od 200 metara i izazvati novi požar, tjerajući vatrogasce na uzmak kako ih vatra ne bi opkolila. Problem im predstavlja i nepristupačan teren, pa tako na primjer u Dretelju gasitelji čekaju da se vatra spusti do saobraćajnice, nakon čega će je tek početi gasiti.

Mještanima i vatrogascima u pomoć je priteklo i 30 pripadnika Oružanih snaga BiH.

Vatra i dim ugrozili su bili i saobraćaj na pravcima koji iz Čapljine vode prema moru, Mostaru i Ljubuškom.

Prema riječima direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, helikopter će do daljnjeg ostati u Čapljini, te će u skladu sa situacijom na terenu djelovati tamo gdje bude najpotrebnije.

Na Trusini kod Berkovića i dalje alarmantno

Na području Berkovića, u rejonu Trusine, i večeras je na terenu veliki broj ljudi koji nastoje da požar velikih razmjera odbiju od kuća, potvrđeno je u Operativnim štabu Civilne zaštite u Bileći.

Na terenu su vatrogasci, policija, pripadnici Oružanih snaga BiH, šumari, mještani, a u ispomoć su otišli i vatrogasci iz Bileće i Nevesinja.

Helikopter zbog vjetra nije mogao ni danas da djeluje po požarištu.

Slavko Rudović iz Vatrogasne jedinice Trebinje potvrdio je da je novi požar večeras izbio i u mjesti Bravenik u rejonu Zubaca kod Trebinja, dok je pod kontrolom veliki požar koji je prethodnih dana buktio u Veličanima.

On kaže da su nakon dojave o požaru na Zupcima ekipe odmah otišle na teren da bi spriječili da se vatra ne proširi.

U ostalim općinama Hercegovine pod kontrolom su požari koji su bili aktivni prethodnih dana.

Posted by on 2017-08-23. Filed under Berkovići, Čapljina, Stolac, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login