Nekada mitološki spomenici danas su zapušteni i izignorisani

spomenici, BiHU Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine sinoć je otvorena izložba “Spomenici revolucije i narodnooslobodilačke borbe naroda bivše Jugoslavije”, autora Branimira Prijaka i Nedima Zlatara, u okviru programa Modul Memorije, Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Nakon drugog svjetskog rata na prostoru nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, izgrađen je impozantan broj spomenika, koji veličaju zajedničku borbu ovdašnjih naroda protiv fašizma i okupacije.

Ove monumentalne građevine, izgrađene u cvatu komunističkog režima, nekada su imale mitološku veličinu u propagandi tadašnjeg društva, dok danas postoje (ako postoje) u potpuno drugačijem kontekstu.

Većina ih je zanemarena i izignorisana, neki su uništeni, a neki su preuređeni u svjetlu sadašnje propagande teritorije na kojoj se nalaze.

Uzimajući nekadašnji koncept zajedništva, “bratstva i jedinstva”, i današnju tenziju nastalu cijepanjem ove teritorije koje i danas traje, može se dobiti slika odnosa ovih naroda i teritorija, njihovog odnosa prema velikom i skorom dijelu istorije, i načina na koji spomenik kao pojava funkcioniše u određenom teritoriju.

Posted by on 2012-05-04. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login