Nekadašnji ekonomski div proglasio bankrot

Detroit

Detroit

Detroit, nekadašnji centar američke automobilske industrije, postao je najveći američki grad u historiji koji je proglasio stečaj.

Proračunski deficit iznosi oko 380 miliona dolara, a, prema procjenama, dug grada je najmanje 14 milijardi dolara.

“Stečaj je jedino rješenje koje će Detroitu omogućiti da bude stabilan i održiv grad”, naveo je guverner savezne države Michigana Rick Snyder u prijedlogu za pokretanje stečajnog postupka na sudu.

Michigan je Kevyna D. Orra imenovala za kriznog menadžera, a on je u četvrtak federalnom sudu podnio zahtjev za proglašenje stečaja. Ako sud prihvati stečaj, to će značiti rasprodaju gradske imovine kako bi se namirili vjerovnici, među kojima su i umirovljenici, bivši zaposlenici gradskih tvrtki i uprave.

Problemi za Detroit počeli su još prije nekoliko desetljeća i od tada se situacija stalno pogoršavala. Tokom industrijskog procvata, pedesetih godina prošlog stoljeća, grad je imao oko 1,8 milijuna stanovnika, a danas niti 700 hiljada. Iz grada su bježali stanovnici, ali i kompanije, a zbog čega su jako pali prihodi od poreza.
Danas grad muči velika stopa nezaposlenosti, visoki porezi i visoka stopa kriminala. Koliko je nekadašnji industrijski div potonuo najbolje svjedoči činjenica da neke gradske četvrti uopće nemaju javnu rasvjetu.

U zadnjih nekoliko mjeseci grad nije bio u stanju isplatiti plaće činovnicima.

Posted by on 2013-07-19. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login