Nekoliko stotina Zagrepčana podržalo proteste u BiH

Zagreb

Zagreb, protesti

Održan je protestni skup podrške radničkim protestima u BiH koji je u 18 sati otpočeo na Cvjetnom trgu, a završio na Trgu žrtava fašizma.

Nekoliko stotina demonstranata izvikivalo je parole poput “Jedna klasa, jedna borba!”, noseći transparente uz budan nadzor policije.

“Okupili smo se u prvom redu da damo podršku obespravljenim radnicima i građanima Tuzle, Sarajeva i ostalih gradova BiH gdje se održavaju protesti”, rekao je neformalni predvodnik protestne šetnje, poručivši kako se ista stvar događa i u Hrvatskoj.

“Ne ratu među narodima, ne miru među klasama!”, slogan je i transparent pod kojim se protestna šetnja odvijala, a na drugima je pisalo “Zauzmi, obrani, proizvodi!” i “Živjela borna radničke klase!”.

Nakon okupljanja na Cvjetnom trgu, demonstranti su se zadržali nakratko pred Ministarstvom financija i Državnim odvjetništvom gdje je održan govor kojim su prozvane političke elite koje su “korumpirane i izrabljuju siromašni narod”.

“Dole banke, dole vlade!” i “Jedna klasa, jedna borba!” izvikivali su demonstranti na maršu do Trga žrtava fašizma, praćeni policijskom pratnjom.

Na Facebook stranici demonstranata između ostaloga piše:

„Izađimo i mi na ulice, pridružimo se borbi naroda BiH za socijalno pravedno društvo. Pokažimo politici i krupnom kapitalu da nismo njihove lutke koje će moći i dalje nesmetano pljačkati! Želimo društvo za 99% ljudi, a ne društvo političko-tajkunske oligarhije!”

Protesti su organizovani putem Facebooka, gdje je svoje sudjelovanje potvrdilo gotovo hiljadu članova.

Posted by on 2014-02-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login