Nekretnine na planinama: Svi prodaju, niko ne kupuje

planina VlašićU Sloveniji je prije nekoliko dana objavljen oglas za prodaju 7.205 kvadratnih metara zemljišta po cijeni 30 eura po kvadratu. To je bio povod da sa kolegama iz slovenskog poslovnog lista Finance istražimo pod kojim uslovima stranci u BiH mogu kupovati nekretnine.

Sve se može srediti

Razlog nemogućnosti kupovine nekretnine za fizička lica je, kako nam je pojasnila notarka Vesna Softić iz Sarajeva, to što nije potpisan bilateralni sporazum između BiH i Slovenije, a isti slučaj je i sa Hrvatskom. Federacija BiH već nekoliko mjeseci ima novi Zakon o stvarnim pravima, kojim je omogućeno da, pod uslovom reciprociteta, stranci mogu kupiti i upisati vlasništvo nad nekretninom u FBiH.

Takav zakon je u Republici Srpskoj na snazi već četiri godine, tako da bi stranci mogli kupiti i upisati vlasništvo nad nekretninom ukoliko dolaze iz zemlje koja isto to omogućava Bosancima. Ali, kako kaže Mirza Hadžijahić iz agencije za nekretnine Rental, uvijek ima načina da se stvari srede.

Najlakši način da stranac kupi nekretninu kako u BiH, tako i u Sloveniji i Hrvatskoj, jeste osnivanjem firme i da nekretninu kupi firma. Iako stranci nekretninu ne mogu uknjižiti na svoje ime, ipak je mogu kupiti.

“Osim kupovine preko firme u BiH, može se napraviti kupoprodajni ugovor kod notara, ali se napravi zabilješka da je stranac kupac i da nekretnina ostaje upisana na ime prodavača. Tu nastaje problem kod prodaje i nasljeđivanja imovine, procedura dokazivanja vlasništva je komplikovanija”, objašnjava Hadžijahić.

No, uvijek ima izuzetaka. Advokat Mirhad Đurđević nam je ispričao za slučaj bivšeg visokog predstavnika u BiH Paddya Ashdowna. “Prije desetak godina na snazi je bio zakon iz bivše Jugoslavije. Stranci nisu mogli biti vlasnici nekretnina i jedini izuzetak, po odobrenju Tita, bio je nekakav britanski vojni činovnik. Ja sam vodio postupak za kupovinu nekretnine za Ashdowna i to je prvi stranac koji je u BiH postao vlasnik nekretnine. Tražio sam od Ministarstva vanjskih poslova BiH izuzeće pošto je on radio ovdje, živio i imao je osnova da bude vlasnik”, kazao je Đurđević.

Slično je u Hrvatskoj – fizičko lice ne može kupiti nekretninu osim ako prije ne osnuje preduzeće, ali je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa već pripremilo prijedlog zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Nakon toga očekuje povećanje stranih investicija, odnosno kupovinu nekretnina. Slovenija nešto slično ne planira, kažu na slovenskom Ministarstvu pravosuđa.

Planine propadaju

Svojevremeno se i bivši skijaš Bojan Križaj interesovao za kupovinu nekretnina na bh. planinama, ali je zbog komplikovanih procedura odustao. Iako na skijalištima razvijaju i druge vrste turizma, npr. kongresni, sportski, omladinski i avanturistički, ukupni turistički promet skijališta očito ne predstavlja dovoljno velik potencijal koji bi zainteresirao eventualne kupce. U posljednje vrijeme interes za kupovinu nekretnina na bh. planinama značajno je pao, kaže Hadžijahić. “Na Bjelašnici već nekoliko godina niko ništa nije kupio, Vlašić propada i ljudi koji imaju nekretnine na ovoj planini nastoje ih prodati, ali nema kupaca. Na Jahorini su opet cijene previsoke, znaju dostizati i po 2.000 eura za kvadrat izgrađenog objekta”, objašnjava sagovornik.

Zemljišta prodaje i Olimpijski centar Jahorina. “Napominjemo da po osnovu prvog oglasa koji je objavljen u martu nije bilo prijavljenih kandidata, ali je prodaja aktuelna dok se ista ne ostvari”, kaže Dragan Sokolović, rukovodilac marketinga i prodaje.

“Jahorini i turizmu u BiH potrebne su jake receptivne turističke agencije koje će biti nosioci dovođenja gostiju sa inozemnih tržišta, kao i značajan budžet za promociju turizma BiH i pojedinih destinacija. Trenutno ni na jednom institucionalnom nivou ne postoji budžet za promociju Jahorine kao destinacije, već se ista radi stihijski i ad hoc u skladu sa mogućnostima i trenutkom”, kaže Sokolović.

“Jahorina je bila prije nekoliko godina pravi bum, ali je potražnja osjetno pala. Prošle godine možda se opet malo povećala, prije svega zbog ugodnih cijena, ali prevladava samo zimi za skijašku sezonu, inače je pomalo zaboravljena”, kaže Polona Lokar iz turističke agencije “Marco Polo”, a Sokolović dodaje: “Jahorini su potrebni i atraktivni zimski i ljetni sadržaji koji će pojačati razlog i biti motiv dolaska gostiju – bob na šinama, adrenalin-park, sportska dvorana i dr.”

Novaca za obnovu i investicije nema ni u Sloveniji. Prodaju se skijališta Vogel, Kanin, Krvavec i Rogla u paketu sa Termama Zreče, najavljuje se prodaja Kranjske Gore i Pohorja. Ali kupaca nema.

oslobođenje / bih-x

Posted by on 2014-06-26. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login