Nelson Mandela danas slavi 95. rođendan

Nelson Mandela

Nelson Mandela

Nelson Mandela u četvrtak  slavi 95. rođendan. On se šest sedmica nalazi na liječenju u bolnici u Pretoriji, gdje mu se stanje, po riječima njegove kćeri, neočekivano popravilo.

Njemu u čast Ujedinjene nacije (UN) su 18. juli proglasile Međunarodnim danom Nelsona Mandele kako bi mu odali priznanje što je svoj  život posvetio borbi protiv apartheida.

U četvrtak će se održati niz aktivnosti u čast Mandele, a volonteri diljem svijeta će renovirati škole, bolnice i pomagati siromašnima. Zaklada Nelsona Mandele je zamolio građane da 67 minuta čine dobra dijela, po minutu za svaku godinu koje je Mandela posvetio borbi za socijalnu pravdu.

Dok se svijet sprema odati mu počast dobrotvornim akcijama na Međunarodni dan Nelsona Mandele koji se obilježava svake godine, američki predsjednik Barack Obama ga je istaknuo kao “izniman primjer hrabrosti, ljubaznosti i poniznosti”.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius se “pridružuje tom jednodušnom odavanju počasti čovjeku koji je južnoafričkom narodu vratio slobodu i dostojanstvo”.

Od 18. jula 2010. godine i Ujedinjenen nacije slave Mandelin dan pozivajući sve građane svijeta da 67 minuta posvete službi za opće dobro, kao znak sjećanja na Mandelinu 67-godišnju borbu za jednakost.

Mandela koji je 27 godina proveo u zatvoru, na slobodu je izašao 1990. godine. S tadašnjim vlastima je pregovarao o mirnom prijelazu na demokratiju.

Mandela je 1994. godine izabran za predsjednika, prvog crnačkog, Južnoafričke Republike.

On je smješten u bolnicu 8. juna zbog teške plućne infekcije.

Bilo je trenutaka kada nam je bilo jako teško i kada smo bili zabrinuti i spremni na ono najgore – rekla je Zindzi.

Međutim on nas iznenađuje svakim danom – rekla je ona dodavši da se Mandelino zdravlje znatno poboljšalo.

Mandela i njegova supruga Graca Machel, kojem je ovo treći brak koji je sklopio na svoj 80. rođendan, u četvrtak slave i 15. godišnjicu braka. Tako će ovogodišnja proslava Mandelina dana koji se u Južnoafričkoj Republici obilježava od 2009. godine biti posebna.

Posted by on 2013-07-18. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login