Nema institucije u BiH gdje nije prisutna korupcija

korupcija
korupcija

Nema institucije u BiH gdje nije prisutna korupcija – ocijenjeno je danas na Godišnjoj skupštini Antikorupcijske mreže u BiH “Account”, koju su organizirali Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, Udruženje Centar za razvoj medija i analize (CRMA) i Udruženje Infohouse.

Direktor projekta “Account” Eldin Karić naglasio je da još nije moguće govoriti o postotku smanjenja korupcije i da se malo konkretnih slučajeva o tome može prezentirati.

Naglasio je značaj saradnje s institucijama države u borbi protiv korupcije.

Na skupštini je rečeno da je jedan od najvažnijih rezultata postignutih u prethodnoj godini inicijative u vezi s usvajanjem zakona o zaštiti uzbunjivača u BiH.

Za narednu godinu Antikorupcijska mreža planira uključivanje u pripremu nove strategije za borbu protiv korupcije, te nastavak pružanja pravne pomoći.

Direktor Misije USAID-a u BiH David Barth u izjavi za medije je upozorio da je u BiH visok nivo korupcije te da građanima treba dati do znanja da od svoje vlasti mogu tražiti rezultate rada u ovoj oblasti.

Poručio je također da građani trebaju shvatiti da ne moraju davati mito te ih treba educirati kako davanje mita više ne bi bilo tradicija.

Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT okuplja 119 članica (institucije, nevladine organizacije i mediji).

Mreža ACCOUNT kreirana je da bi svojim zagovaračkim i konkretnim akcijama kreirala i pritisak na bh. vlasti na svim nivoima da ubrzaju antikorupcijske reforme.

Posted by on 2013-12-13. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login