Neodgovorni vlasnici pasa predstavljaju veliki problem radu azila

azil, psiTrodnevna akcija prikupljanja donacija i hrane za pse i promocija udomljavanja, počela je danas u Sarajevu u organizaciji triju azila Kantona Sarajevo, Importane centra, Bela Vida i agencije Propaganda.

Građani rijetko udomljavaju pse, pogotovo u zimskom periodu, ali veći problem od udomljavanja pasa predstavlja što građani ostavljaju pse ispred azila, pogotovo ženke s mladima, istakli su predstavnici azila iz KS-a.

Cilj ovog projekta je i da se potakne udomljavanje rasnih pasa, umjesto kupovina u uzgajalištima, jer građani uglavnom nisu upoznati o činjenici da u azilima borave psi s pedigreom, koji su vakcinisani i sterilisani.

Kapacitet azila Gladno Polje je 150 pasa, a taj broj je prekoračen za još 70 pasa, kazao je predstavnik azila iz Gladnog Polja Almir Džanković, te navodi da je razlog tome bio pritisak javnosti, medija i građanstva za udomljavanje nezbrinutih pasa.

Ovo prihvatilište je lokalnog karaktera za područje Općine Ilidža i dijelom se finansira iz budžeta općine.

‘Problemi oko finansijskih sredstava su prisutni, a oni nam diktiraju kupovinu hrane i potrebnih stvari za azil. Akcijom ćemo obezbijediti zalihu hrane koja će nam olakšati situaciju 15- ak dana’, naveo je Džanković.

U akciji se prikupljaju hrana, novac, deke i druge potrepštine koje su neophodne psima u azilima da bi preživjeli zimu.

Prihvatilište u Prači također ima problem s udomljavanjem, kapacitetom i finansijskim sredstvima.

‘U svim prihvatilištima u KS-u situacija je jednaka. Psima azil nije trajno rješenje, psi trebaju da cirkulišu kroz prihvatilišta, da tu budu određeno vrijeme, te da se vraćaju na početnu lokaciju kad budu veterinarski obrađeni, dok je udomljavanje najbolja varijanta’, rekla je predstavnica prihvatilišta iz Prače Amela Turalić.

Kapacitet azila u Faletićima je 100 pasa po rješenju, a trenutno boravi 200, odziv građana bi im bio od velike pomoći, jer kako navode iz prihvatilišta to su naši zajednički psi i treba im pomoći da prezime.

‘Situacija je loša, imamo duplo više pasa nego što možemo podnijeti, vječita je borba s finansijama i teško se snalazimo za hranu, ali velika ljubav nam pomaže u radu s psima’, kazala je predstavnica azila Faletići Gordana Ristić.

Vlasti nemaju sluha prema prihvatilištu u Faletićima, samoinicijativno ili uz pomoć prijatelja iz Njemačke i Austrije dolaze do hrane, navode iz prihvatilišta.

Prijedlog ovog azila je da se pored kastracije koja pruža rješenje za period od tri godine, vlasnici pasa stave pod kontrolu jer oni i njima stvaraju velike probleme s napuštenim psima.

Za udomljavanje psa su potrebni uslovi i poslije udomljavanja se provjerava situacija u kojoj pas živi i ekipa azila često ide na adresu vlasnika udomljenog psa, navela je Ristić.

U KS-u prema posljednjim podacima ima više od 11 hiljada pasa- lutalica.

Jedan broj njih smješten je u azile, dok su ostali psi na ulici zbog nedostatka adekvatnog smještaja i hrane za pse.

Posted by on 2012-12-27. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login