Nepoznata hemikalija uništila vodeni svijet na rijeci Usori

Usora, ribaNepoznata hemikalija u jutarnjim satima napravila je ekološku katastrofu na rijeci Usori na području Kaloševića u općini Tešanj.

– Voda je potpuno crna i prepuna pjene od neke hemikalije. Kompletan riblji fond u ovom dijelu je uništen, a velike količine ribe plove niz rijeku Usoru – izjavio je sekretar Udruženja sportskih ribolovaca “Blinker” iz Kaloševića Besim Sejdić, navodeći da je ovo do sada najveća ekološka katastrofa na rijeci Usori.

Radnici JKP “Rad” Tešanj uzimaju uzorke vode kako bi provjerili o kojoj je hemikaliji radi i da li ugrožava izvorišta općinskog vodosistema.

Hemikalije su u rijeku Usoru ispuštene na području opštine Teslić, a iz “Blinkera” smatraju da se to desilo u industrijskom dijelu u kojem se nalazi veliki broj preduzeća.

– Do sada je bilo nekoliko ovakvih sličnih ekoloških incidenata, među kojim zadnji prošle jeseni, ali do sada je ovaj najveći – istakao je Sejdić te navodi da su u “Blinkeru” očajni jer nemaju nikakve informacije o sankcionisanju krivaca za ovakve slučajeve.

Uputili su apel građanima da ni u kom slučaju ne sakupljaju i koriste otrovanu ribu te da budu oprezni pri korištenju vode, javio je radio Antena Jelah.

Posted by on 2013-05-19. Filed under Jelah, Tešanj, Teslić, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login