Nepoznata sudbina za više od 9.000 nestalih osoba

Bosna i Hercegovina, nestaliZa Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) pitanje nestalih je humanitarno pitanje koje zahtijeva prioritet u rješavanju. U tom smislu i u narednom periodu nastavlja saradnju sa svim institucijama i organizacijama koje se bave problematikom traženja nestalih osoba, kao i s udruženjima porodica nestalih, kazao je šef Delegacije MKCK u BiH Boris Kelečević.

On ističe da osim saradnje s institucijama i vlastima u BiH, MKCK o tom pitanju razgovara s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, ali i utjecajnim političkim centrima u inostranstvu da bi se nastavila njihova podrška procesu traženja.

“Ta saradnja se odnosi na podršku Institutu za nestale osobe, ali i na druge domaće i međunarodne institucije koje pomažu razrješavanje pitanja nestalih osoba. U tom smislu, MKCK surađuje i s Društvom Crvenog krsta (DCK) u BiH što se velikim dijelom ogleda upravo u podršci Službi traženja Crvenog krsta koja će dugoročno biti veza između porodica nestalih i institucija nadležnih za rasvjetljavanje sudbine nestalih osoba”, navodi Kelečević.

Podsjeća da MKCK pruža podršku DCK BiH i u programima kojima je cilj podići svijest zajednice o problemu zaostalih mina, ali i drugim programima koji promovisaju humanost i poštivanje osnovnih ljudskih vrijednosti.

“U oblasti promocije međunarodnog humanitarnog prava (MHP), MKCK pruža podršku vlastima BiH u provedbi obaveza koje je država BiH preuzela ratificirajući ugovore o MHP-u”, navodi on.

Kelečević ističe da MKCK u BiH danas obilježava 20 godina rada i sjeća se delegata MKCK-a Frederika Morisa, koji je na današnji dan prije dvadeset godina podlegao posljedicama nakon ranjavanja prilikom pokušaja dostavljanja pomoći ugroženom stanovništvu.

“Ratni period u MKCK će biti upamćen po najobimnijoj operaciji koju je naša organizacija preduzela u Evropi od Drugog svjetskog rata. Nažalost, sjećamo se i delegata MKCK Frederika Morisa, koji je upravo na današnji dan prije dvadeset godina podlegao nakon ranjavanja prilikom pokušaja dostavljanja pomoći onima kojima je ona bila najpotrebnija”, ističe Kelečević.

Ipak on ističe da su i poslijeratne aktivnosti na otklanjanju dramatičnih posljedica proteklog sukoba, koje traju i danas, jednako važne.

“Proces prikupljanja podataka o nestalim osobama i žrtvama mina uz pomoć domaćeg Crvenog krsta, podrška organiziranju i djelovanju udruženja nestalih osoba, izgradnja i jačanje domaćih institucija bile su aktivnosti od posebnog značaja za MKCK i Bosnu i Hercegovinu”, navodi on.

Kelečević smatra da je objektivno dosad postignuto mnogo u procesu traženja nestalih osoba, ali za porodice koje još traže nestale članove to ni izdaleka nije dovoljno.

“Od ukupno 22.452 nestalih koje su njihove porodice prijavile MKCK-u dosad je pronađeno i identificirano 13.430. S druge strane, proces traženja traje niz godina, a još nemamo odgovor o sudbini više od 9.000 ljudi. To je razlog da pozovemo vlasti u BiH, koje nose odgovornost za rješavanje tog pitanja da ulože novi napor da bi se došlo do odgovora o sudbini nestalih i prekinula bolna neizvjesnost u kojoj žive njihove porodice”, kazao je on.

Posted by on 2012-05-19. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login