Nesuglasice Obame i Hollandea oko Afganistana

Francois Hollande, Barack Obama

Francois Hollande i Barack Obama

Novoizabrani francuski predsjednik Francois Hollande rekao je predsjedniku SAD Baracku Obami da će se držati plana o povlačenju francuskih trupa iz Afganistana do kraja godine, što je na sastanku dvojice lidera bila jedina odluka o kojoj se nisu saglasili.

“Podsjetio sam predsjednika Obamu da sam obećao francuskom narodu kako će naše vojne trupe do 2012. godine biti povučene iz Afganistana. Pri tom ćemo nastaviti  da pomažemo Afganistan na druge načine”, rekao je Hollande nakon jučerašnjeg sastanka sa predsjednikom SAD.

Hollandeova izjava, mada nije iznenađujuća, otežava izazov sa kojim se Obama suočava da bi vojne trupe članice NATO-a zadržao do kraja 2014. godine u Afganistanu, što je datum na koji su se saglasile zemlje Alijanse prije dvije godine.

Afganistanski rat biće centralna tema na samitu NATO-a, koji se danas i sutra održava u Chicagu.

Sjedinjene Države će na samitu možda zatražiti da se na Francusku izvrši pritisak kako bi promijenila svoju odluku o povlačenju trupa iz Afganistana i zadržala ih do kraja 2014. godine.

“Odluka koju sam iznio je konačna. Povlačenje francuskih vojnih trupa je francuska odluka i biće provedena”, rekao je Hollande.

Lideri dvije zemlje su se, osim o pitanju Afganistana, uglavnom saglasili o svim drugim tekućim pitanjima pa su, između ostalog, utvrdili da uvođenje strogih mjera štednje ne predstavlja jedino rješenje za ekonomsku krizu u Evropi.

Posted by on 2012-05-19. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login