Neumske vlasti protiv izgradnje cestovnog koridora

Neum

Neum

Vlasti u Neumu usprotivile su se prijedlogu ministra komunikacija i prometa BiH Damira Hadžića o izgradnji cestovnog koridora kojim bi se povezao hrvatski jug ističući da je za njih prihvatljiva izgradnja Pelješkog mosta.

Načelnik općine Neum Živko Matuško smatra prijedlog o podjeli općine cestovnim koridorom neprihvatljivim, piše “Oslobođenje”.

“Nemamo ništa protiv izgradnje Pelješkoga mosta. Republika Hrvatska spaja svoj teritorij i neka ga spaja preko svog područja. Isto vrijedi i za Evropsku uniju. Mi ne podržavamo izgradnju cestovnog koridora preko teritorija Neuma“, rekao je načelnik Matuško te dodao da ne žele da preko teritorija njihove općine nesmetano prolazi cesta ograđena žicom.

Matuško je također rekao da stajalište ministra Damira Hadžića u vezi s povezivanjem hrvatskog juga ne predstavlja BiH, Neum niti Hrvate s toga područja.

“Žalosno je da Hadžić i njegov pomoćnik Izet Bajrambašić predstavljaju Hrvate u Hercegovini. Ovako imamo situaciju da se Hadžić i Bajrambašić nešto s nama dogovore, a onda sutra rade sasvim suprotno dogovoru”, dodao je neumski načelnik.

Ministar Damir Hadžić nedavno je rekao kako će predstudija koju izrađuje francuska kompanija pokazati da je izgradnja cestovnog koridora najbolje rješenje te da je to prijedlog i bosanskohercegovačke strane.

Hrvatski ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić smatra da je povezivanje hrvatskog juga pitanje Republike Hrvatske kao članice Evropske unije, a ne Bosne i Hercegovine.

Dovršetak studije izvedivosti o modelima povezivanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje očekuje se do 21. septembra.

Posted by on 2013-08-28. Filed under Neum, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login