Nevrijeme poharalo sjever BiH

nevrijeme, grad Uz korito rijeke Jošavke pronađeno je tijelo 65-godišnjeg muškarca, za kojeg se pretpostavlja da se utopio u nabujaloj rijeci, javila je policija iz Čelinca.

Veći broj stambenih i privrednih objekata oštećen je na području više općina u centralnim i sjevernim dijelovima Bosne i Hercegovine, koje je u noći između subote i nedjelje pogodilo nevrijeme praćeno tučom i snažnim vjetrom, izvijestile su danas službe Civilne zaštite u BiH, prenosi Hina.

Policija u Čelincu je potvrdila da je jutros uz korito rijeke Jošavke pronašla tijelo 65-godišnjeg muškarca.

Radi se o Svetislavu Đekiću iz čelinačkog naselja Jošavka, potvrdio je za agenciju Srna komandir Policijske stanice Čelinac Miloš Ivetić.

On je rekao da je policiji u Čelincu juče u 18:40 sati prijavljeno da je Đekić sa improviziranog mosta preko rijeke Jošavke, koji se nalazi u blizini njegove kuće, pao u nabujalu rijeku i da mu se od tada gubi svaki trag.

Tanjug javlja da je nastradali neposredno prije pada pomagao ženi sa djetetom da pređu nabujalu rijeku.

Grad veličine jajeta

Potragu su odmah počeli pripadnici policije, Civilne zaštite, vatrogasci i mještani, a tijelo je pronađeno na obali rijeke u mjestu Jošavka Donja jutros u pola devet.

O slučaju je upoznat dežurni tužilac, a policija iz Čelinca izvršila je uviđaj sa doktorom mrtvozornikom.

Tokom jučerašnjeg nevremena na području Čelinca rijeka Jošavka se na nekim dijelovima izlila iz svog korita, ali u međuvremenu nevrijeme je prestalo i rijeka se vratila u svoje korito.

U Doboju i Gračanici nevrijeme je poplavilo niz objekata te prouzrokovalo oštećenje krovova usljed tuče.

Prve informacije Civilne zaštite su kako je samo u Gračanici oštećeno gotovo hiljadu različitih objekata od grada veličine jajeta.

Na osnovu posljednjih informacija iz Civilne zaštite Gračanica, stanje na području ove općine je “katastrofalno”, potvrdio je šef Službe za civilnu zaštitu općine Gračanica Mustafa Bajić.

Sinoćnje nevrijeme u popodnevnim satima, prema njegovim riječima, izazvao je nove poplave, a grad je nanio veliku štetu na kućama i zgradama.

“Ti ljudi su sada praktično bez krova nad glavom. Grad je uništio krovove, polupan je i oštećen. Mi trenutno djelujemo sa folijama kojima pokrivamo krovove”, napominje Bajić te dodaje kako je najteže stanje u naselju Donja Orahovica.

“Uputili smo apel višim instancama vlasti i organima za pomoć u crijepu za naselja gdje su štete prevazišle sve mogućnosti općine”, navodi Bajić.

Nevrijeme je pogodilo i dijelove Hercegovine, gdje je zbog toga djelomično došlo do prekida u opskrbi električnom energijom.

Posted by on 2014-08-24. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login