New York odobrio marihuanu u medicinske svrhe

New York
New York

Guverner američke savezne države New Yorka najavio je u srijedu da će dopustiti prodaju i konzumiranje marihuane u medicinske svrhe, pa će tako New York postati 21. američka država koja će ublažiti svoje zakone na tom polju, javlja Hina.

Andrew Cuomo, demokrat koji se dugo protivio takvoj odluci, najavio je pilot program u 20 bolnica u toj državi s 19,5 miliona stanovnika.

“Marihuana može pomoći u smanjivanju boli i u liječenju raka i drugih teških bolesti. Dvadeset država ju je već odobrilo. Izradit ćemo program koji će omogućiti 20 bolnica da je propisuju”, rekao je u svom godišnjem govoru o stanju države New Yorka u Albanyju. “Pratit ćemo program kako bismo ocijenili djelotvornost sistema medicinske marihuane”, dodao je, ne navodeći druge detalje.

Cuomo (56) koji se još lani očitovao za dekriminalizaciju posjedovanja marihuane do 15 grama, treba potpisati uredbu, budući da su zastupnici te države već četiri puta zadnjih godina glasali protiv takve odluke.
Ova se najava uklapa u trend ublažavanja zakona o marihuani u SAD-u.

Prva država SAD-a koja je na referendumu dopustila prodaju marihuane bila je Kalifornija 1996., gdje se može propisati za običnu bol u leđima.

Posted by on 2014-01-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login