Nezaposlenost u BiH duplo veća nego u Grčkoj

Stopa nezaposlenosti u BiH iznosi oko 44 posto, što je duplo više nego u onim zemljama EU u kojim trenutno vlada najveća pomama za radnim mjestima.

Primjera radi, dok Evropa panično pokušava da riješi probleme zvanične Atine, u našoj državi je, u poređenju sa Grčkom, duplo veći procenat onih koji traže preduzeće ili instituciju u kojim će da zarade platu.

Posljednji podaci agencije Eurostat govore o konstantnom povećanju gubitka radnih mjesta u zemljama EU, ali naša država i dalje znatno kaska za svim državama u “evropskoj porodici”.

nezaposlenostMaksimalni nivo nezaposlenosti u EU zabilježen je u Španiji (24 posto), u Grčkoj (22 posto) i u Portugalu (15 posto), ali su to sve bitno manji procenti u poređenju sa BiH, pišu Nezavisne novine.

Ljuti su bh. sindikalci dok se oslanjaju na ove podatke i kažu da stopa nezaposlenosti od 44 posto graniči sa “haosom”.

“Osnovni problem društva ogleda se u tome što se političkim igrama odvraća pažnja od onoga od čega se živi. Osnovno pravo ljudi je da imaju posao, jer tako ostvaruju sredstva za život. Stopa nezaposlenosti koja se kod nas spominje dostiže cifru i do 46 posto, a po zakonu vjerovatnoće trebalo bi da bude već haos u državi. No, toga nema jer se socijalni mir štiti radom na crno”, kritikuje Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Ni privrednicima nije lako, žali se Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH, te kaže da se stiče utisak da vlast uopšte ne smatra nezaposlenost problemom.

“Kada je poslovni ambijent u pitanju, mi tonemo, a drugi napreduju. Stopa nezaposlenosti kod nas je katastrofalna. Kada se u nekim drugim zemljama ta stopa poveća za dva procenta, to je već zvono za uzbunu”, podvlači Alija Remzo Bakšić.

Agencija Eurostat navodi da su eksperti nivo rasta nezaposlenosti kakav je sada u EU očekivali tek naredne godine, što, tvrde analitičari, pokazuje da je došlo do kraha politike “stezanja kaiša”.

Kaiš je kod mnogih bh. građana stegnut već godinama, jer se broj nezaposlenih ne smanjuje, tako da sada radno mjesto, po zvaničnim podacima, traži 519.160 ljudi.

Posted by on 2012-06-18. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login