Nezavidna pozicija Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina je i dalje tema kojom se bavi njemačka štampa. I ovaj put se ističu korumpirani političari i rat koji u „srcima i glavama „mnogih još uvijek nije završen. Tu je i priča o ratnom turizmu u Sarajevu.

„U Bosni nema više, rata, ali nema ni mira”, naslov je intervjua  sa Marion Kraske direktoricom ureda fondacije Heinrich Böll u Sarajevu objavljenog u listu „Südwest Presse”.

Marion Kraske u intervjuu pored ostalog kaže da su u „BiH na vlasti nacionalističke elite koje ne vode politiku koja bi razdvojila socijalne od društvenih problema. Umjesto toga svoje pozicije koriste za vlastiti biznis i državu koriste kao eko-sistem za samobogaćenje.“

Međunarodna zajednica je na licu mjesta. Da li neko prati u šta se troši novac, pitanje je na koje direktorica ureda fondacije Heinrich Böll u Sarajevu odgovara: „ EU stalno podriva svoje standarde. S jedne strane postavlja kriterije koji se ne mogu ispuniti, a istovremeno komesarka EU Mogherini govori o „impresivnom napretku”. Ne možemo stalno spolja razvijati sliku koja nema ništa sa realnošću. Imam utisak da EU još uvijek nije shvatila s kim ovdje ima posla. Ovdje više nemamo rata, ali nemamo ni stabilnog mira. Sa Dejtonom je konflikt samo zamrznut“, kaže pored ostalog Marion Kraske.

Ona također ističe da provokatori u BiH nisu samo Srbi, nego da se „etno-nacionalističke politike drže sve tri mjerodavne nacionalne grupe. Takvom politikom se pokušava podijeliti stanovništvo, a sve s ciljem da se osigura ostanak na vlasti.„ Kraskeova dalje navodi primjer Dragana Čovića i želju za trećim entitetom što bi bilo poražavajuće.”To bi samo još više produbilo etno-političku podjelu zemlje“.

„Svako protiv svakoga”

„U Bosni je svako protiv svakog”. Ovo je naslov teksta objavljenog u listu „Berliner Zeitung” u kojem pored ostalog piše da „BiH ne prestaje biti crna mrlja. Milijarde eura pomoći iz inostranstva su nestale, korupcija i nepotizam su sveprisutni. Iskre stalno lete“.

„Berliner Zeitung“ prenosi riječi Vehida Šehića, predsjednika nevladine organizacije Foruma građana Tuzle koji kaže da „još uvijek postoje tri poluistine o onom što se dogodilo u ratu“. Rat je završen, ali nije zaboravljen. „Mi smo u stalnoj političkoj krizi što neminovno dovodi do ekonomske, socijalne i moralne krize društva. Teško je graditi budućnost ove zemlje  i mentalno živjeti u prošlosti sa njenim tragičnim posljedicama“, kaže Šehić.

„EU i SAD su kao finansijsku injekciju u BiH ušpricale više milijardi eura. Također su poslale vojsku diplomata i stručnjaka. Međutim, rezultati su poražavajući. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se nedavno ponovo predstavila jednom vrstom zaštitnika svojih sunarodnjaka u susjednoj Bosni koji su se žalili na navodne esktremistične Bošnjake. Premijer Srbije Aleksandar Vučić smatra da su odnosi u krizom zahvaćenoj zemlji i sa njenim susjedima jednako loši i kao prije izbijanja rata.

„Razlozi za blokade koje su dovele do ekonomske i socijalne bijede su očigledne“, piše „Berliner Zeitung“ i podsjeća na glomazan državni aparat, prije svega sastavljen od dva entiteta, deset, veom autonomnih kantona  i Distrikta Brčko. Daleko najviše novca iz državne kase se troši za prenapuhani državni aparat.”

„EU je previše blagonaklona prema vlastima u BiH. Ona hvali inpresivni napredak koji obični građani u svakodnevnom životu ne primjećuju. Inostranstvo mora, ako je neophodno, uvesti ekonomske sankcije i ne treba njegovati selektivne veze sa političkim akterima“, preporučuje Šehić, piše „Berliner Zeitung”.

„Ratni turizam”

„Ratni turizam u Sarajevu” je naslov teksta objavljenog u listu „Stuttgarter Nachrichten“ u kojem pored ostalog piše da sve više turističkih agencija u Sarajevu nudi ratne rute. „Turistički vodiči su primijetili da se turisti uglavnom interesuju za rat”, kaže Arijan Kurbašić, koji je roditeljsku kuću pretvorio u ratni hostel. Njegov otac je u ratu dva dana provodio kod kuće, a dva u rovu na prvoj borbenoj liniji. „Prilikom svakog ispaljivanja granate me bilo strah da nas neće baš ona pogodi. Prolijevanje krvi je prošlo, ali podijeljena zemlja  nije pronašla mir, kaže Kurbašić i dodaje: „U mozgu i u srcima rat još nikada nije završen“.

Posted by on 2017-04-03. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login