Nick Nolte dobio zvijezdu na Šetalištu slavnih

Nick Nolte

Nick Nolte

Američki glumac Nick Nolte pridružio se slavnim holivudskim osobama koje su dobile zvijezdu na poznatome Šetalištu slavnih (Walk of fame), piše Hollywood Reporter. 76-godišnji Nolte dobitnik je brojnih filmskih nagrada. Za Oscara je bio nominiran triput.

“Dok još nisam bio glumac, ponekad sam dolazio ovamo gledati zvijezde slavnih. Tada bih se prisjećao njihovih filmova… Za mene je velika čast što im se mogu pridružiti”, rekao je Nolte.

Prva zapaženija uloga za Noltea bila je u mini seriji “Bogataš i siromah”.

Glumio je u više od 40 filmova, igrajući osebujne karaktere. Sposobnost da jednako uvjerljivo glumi i policajce i zločince, atletska pojava i grubi promukli glas natopljen viskijem, njegovi su zaštitni znakovi.

Među holivudsku elitu lansirao ga je veliki hit “48 sati” iz 1982. godine, u kojem je glumio uz Eddieja Murphyja.

Prvu od tri nominacije za Oscara dobio je 1991. godine za film “Gospodar plime” koji je režirala Barbra Streisand, a za tu je ulogu dobio nagradu Zlatni globus. Iste je godine glumio i u Scorceseovom trileru “Rt straha” s Robertom De Nirom i Jessicom Lange.

U filmu “Ratnik” portretirao je liječenog alkoholičara i za tu je ulogu bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljega sporednog glumca.

Nolte je imao buran privatni život, uz nekoliko hapšenja zbog vožnje u pijanom stanju. U prošlosti je bio u vezi s glumicama Debrom Winger i Vicki Lewis.

Nick Nolte je 2006. godine boravio u BiH kao gost Sarajevo Film Festivala.

Posted by on 2017-11-26. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login