Nijedna balkanska zemlja nema funkcionalnu tržišnu ekonomiju

Štefan FuleEvropski komesar za proširenje Štefan Fule objavio je na konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja se održava u Londonu na temu “Investiranje u zapadni Balkan”, novi pristup Evropske unije prema ovom dijelu Evrope.

“Novi pristup u fokusu će imati ekonomske reforme i razvoj”, rekao je Fule i dodao da nijedna od država zapadnog Balkana nema funkcionalnu tržišnu ekonomiju, javlja BHT1.

Dodao je da Evropska komisija planira pokrenuti razgovore sa državama regiona o makroekonomskoj, fiskalnoj i finansijskoj stabilnosti, kakve već ima sa Kosovom.

“Naš dijalog ćemo bazirati na nacionalnim reformskim programima, a rezultat bi trebao biti zajednički set preporuka za svaku zemlju. Mi ćemo zajedno sa Međunarodnim monetarnim fondom dati tehničku pomoć u provođenju preporuka” – kazao je Fule.

Na konferenciji BiH predstavljali su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija.

Pozdravili su ideju promoviranja regiju zapadnog Balkana kao odredišta za investiranje, javlja BHT1.

Posted by on 2014-02-25. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login