Nijemaci za zabranu neonacističke NPD

Njemačka, NPDViše od dvije trećine Nijemaca izjasnilo se za ponovno pokretanje postupka zabrane Nacionaldemokratske partije (NPD), koja u svojim redovima okupljala ekstremne desničare i neonaciste i čiji poslanici sjede u parlamentima dvije istočnonjemačke pokrajine.

Prema anketi koju danas objavljuje ”Bild am Sonntag”, 68 posto Nijemaca je za ponovno pokretanje postupka zabrane NPD-a, a 24 posto protiv.

Za zabranu NPD-a, partije osnovane prije pedesetak godina, koju već drugu deceniju vodi bivši vojnik Bundesvera, diplomirani politolog Udo Voigt, najčešće su pristalice demokršćanskog bloka kancelarke Angele Merkel. Čak 81 posto onih koji tradicionalno biraju demokršćane, zalaže se za zabranu NPD-a, pokazala je anketa Istituta za istraživanje javnog mnijenja Emnid.

“Ja sam za zabranu NPD-a već duže vremena, jer čovjek nikome ne može objasniti da se njihova propaganda još podržava i iz novca poreskih obveznika”, rekao je za ”Bild am zontag” šef opozicione Socijaldemokratske partije Sigmar Gabriel.

Teroristički napad norveškog desničara Andresa Behringa Breivika u Oslu podstakao je u Njemačkoj diskusiju o ponovnom pokretanju postupka zabrane NPD-a i pokazao, još jednom, da njemački političari različito gledaju na to pitanje. Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Hans-Peter Friedrich iz konzervativne, bavarske Kršćansko-socijalne unije, ”sestrinske” partije Kršćansko-demokratske unije kancelarke Merkel, jasno je rekao da je protiv zabrane NPD-a.

”Svako mora da zna da je jedan takav postupak (zabrane) povezan s enormnim rizicima”, rekao je ministar ovih dana i dodao da bi, ako bi se pokrenuo postupak zabrane NPD-a informanti morali da se povuku iz te partije, što mu iz sigurnosnih razloga, izgleda previše riskantno, prenosi Tanjug.

Pred Saveznim ustavnim sudom propao je prije deset godina postupak zabrane NPD-a iz formalnih razloga, odnosno, sud je tužbu tadašnje vlade proglasio nevažećom zbog velikog broja informanata državnih organa u vodećim strukturama NPD-a, tako da se više nije sa sigurnošću moglo tvrditi da protivustavne tendencije NPD-a barem djelimično ne dolaze od nekog od “državnih ljudi” unutar stranke.

Jedni, među kojima je i Friedrich, smatraju da bi prije ponovnog pokretanja postupka za zabranu NPD-a specijalci koji rade za Službu za zaštitu ustava, morali da budu povučeni sa ”terena”, što bi bilo riskantno, jer se tada ne bi imao ”pristup” NPD-u.

Oni su mišljenja da zabrana ne bi riješila problem NPD-a, jer bi tada simpatizeri i članovi stranke bili aktivni na drugim stranama, kao i da bi još jedan eventualni pravni neuspjeh samo ojačao desničare, pa se zalažu prije za političku pobjedu nad NPD-om, nego za jurističku.

Drugi, opet, misle da je partija dala dovoljno ”štofa” da se i bez tih informacija može utvrditi da djeluje protivustavno.

Posted by on 2011-07-31. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login