„Nikada nećemo okončati ratove u BiH“

Skup podrške optuženom za ratne zločine, Ratku Mladiću u Banjaluci je otkazan. Na sreću, ocjenjuju mnogi. No, analitičari komentarišu da bitke nažalost još nisu završene, pa ni one iz II svjetskog rata.

Banja Luka

Banja Luka

Okupljanje koje je bilo najavljeno za 11.7. u Banjaluci kao podrška Ratku Mladiću, neće se održati. Razlog, iako banalan, dobar je, slažu se mnogi. Posebno jer je skup trebalo da se održi na dan sahrane bošnjačkih žrtava u Potočarima. Nedostatak policijskih službenika je glavni razlog zbog čega je MUP zabranio skup, mada je već od ranije bilo poznato da će veliki broj policajaca biti angažovano na obezbjeđenju u Potočarima.

Potpirivanje vatre

Zašto je onda uopšte prvobitno izdata dozvola za održavanje skupa u Banjaluci. Mnogi tu vide sjajnu priliku za „potpirivanje” tenzija, što je, ako je suditi po stavovima javnosti, ispunilo svoju svrhu.

„Dobro je da je povučeno odobrenje za održavanje skupa. Cijela ta priča je izazvala rast tenzija, što je nekome i bio cilj. U toj igri nisu samo organizatori skupa, već i strukture vlasti osigurali svoju ulogu. Mislim da se pojavio i značajan broj ljudi u javnosti koji su reagovali na održavanje skupa jer se na ovaj način postavlja pitanje poštovanja ne samo tuđih nego i svojih žrtava”, kaže novinar BHRT-a, Vladimir Šušak.

Međutim, nije se izrazilo poštovanje prema onima koji su javno digli svoj glas protiv održavanja skupa. Jer, oni koji su se suprostavili tome, dobili su prijetnje. Neki i smrću. Kao što se dogodilo novinaru Draganu Bursaću. Mnogi postavljaju pitanje, ratuje li se još u BiH, svaki put kada neka žrtva treba da se sahrani ili da se obilježi stradanje jednog naroda. Bilo da se radi o Srebrenici, Kravicama, stradanju Hrvata u Posavini ili pak pobijenim u Jasenovcu prije 70 godina. Sigurno je da BiH, odnosno narodi koji u njoj žive, ni blizu nije onom što bi se moglo nazvati pravo pomirenje, a takvo stanje samo podrgijava jeftina nacionalistička retorika.

Svi učestvuju u stvaranju lošeg životnog ambijenta

„Mi živimo u društvu a tako je i u cijeloj regiji, gdje još nisu završene bitke iz Drugog svjetskog rata. Još nisu završeni ideološki sporovi između onih koji su bili fašistički kolaboracionisti i onih koji su bili komunisti. Bojim se da takva vrsta rata nikada neće biti završena na ovom prostoru i da će se uvijek pojavljivati ideologije koje će nad zločinima nad drugima bazirati svoju slavu i svoj identitet”, kaže profesor na Filozofskkom fakultetu u Sarajevu, Enver Kazaz, ističući da u tom ideološkom i nacionalističkom pritisku učestvuju jednako političke, akademske, kulturne i religijske elite.

Skup podrške Mladiću, koji je danas trebao biti održan, najavila je politička organizacija Srpski sabor “Zavetnici” – Republika Srpska. Nakon što je MUP saopštio da povlači dozvolu za održavanje ovog skupa, iz sabora su naveli da će poštovati odluku da se iz bezbjednosnih razloga skup otkaže.

“Rukovodstvo Republike Srpske posljednjih dana trpilo je velike pritiske iz Sarajeva, zapadnih medija, ali i od lažne srpske opozicije koja je ovaj događaj pokušala da iskoristi u svoje političke svrhe i napade na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Članovi rukovodstva ‘Zavetnika’ svakodnevno su dobijali stotine prijetećih poruka od onih koji su pokušavali na taj način da nas zastraše da otkažemo skup podrške generalu Ratku Mladiću”, navodi se u saopštenju.

Cilj skupa da se ukaže na ubijanje Srba – podrška i od institucija

Cilj skupa bio je, navode “Zavetnici” da pokaže da je 11. jula prestalo trogodišnje ubijanje i ugnjetavanje srpskog naroda u Podrinju. Analitičar Tanja Topić kaže da je sama pomisao na održavanja tog skupa 11. jula pokazala nepoštovanje žrtava.

„Mislim da je u svemu tome ipak bilo dobro što je bilo nekoliko glasova razuma koji su oštro protestovali protiv održavanja tog skupa ali ono što je najmorbidnije je što je podrška tom skupu dolazila od nekih pojedinaca koji sjede u vlasti. To samo govori da se na institucionalnom nivou u pogledu suočavanja sa prošlošću nije desilo ama baš ništa”, kaže Topić koja ne isključuje mogućnost pritiska i međunarodne zajednice ali i Srbije da se otkaže ovaj skup.

„Bilo je reakcija koje su dolazile od strane međunarodne zajednice, od svih onih normalnih ljudi. Ovo je mogao biti korak, ili već jeste, koji je i ono malo pomaka koji se desio u ovih nekoliko godina bacio nekoliko koraka unazad. Tako da je s jedne strane dobro što je otkazan skup ali sa druge ostaje ta činjenica da se na dan kada jedan narod sahranjuje svoje najmilije,  sa druge zakazuju ovakvi skupovi podrške licima koja se nalaze pred Haškim tribunalom”, zaključuje Topić. Inače, od skupa se još ranije ogradila Boračka organizacija RS iz koje je, kako prenose mediji poručeno da se radi o „običnoj provokaciji i vrijeđanju žrtava Srebrenice“.

Posted by on 2017-07-22. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login