Niko neće u pastire za 700 KM mjesečno

čoban, ovceMeđu 543.000 zvanično nezaposlenih osoba u BiH gotovo je nemoguće pronaći radnike koji će čuvajući ovce i zarađivati do 700 KM mjesečno.

Tvrde to vlasnici stada, koji kažu da uz tu platu, koja je 118 KM niža od prosječne u BiH, potencijalnim pastirima nude i hranu, piće, smještaj, odjeću i cigarete.

Treba znati da su u našoj zemlji, prema zvaničnoj statistici, znatno manje plaćeni zaposleni u ribarstvu, prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, trgovini, ugostiteljstvu i mnogim drugim djelatnostima.

Vlasnicima ovaca, kažu, nije jasno to što u državi u kojoj se povećava broj građana koji gladuju, niko neće da čuva ovce.

Da paradoks bude još veći, dok u BiH ogromna većina nezaposlenih bježi od sela, u bogatoj Italiji raste broj mladih ljudi koji se odlučuju da budu pastiri.

“Ma, neće niko kod nas da radi ovaj posao. Ovdje čobane plaćaju između 500 i 700 maraka, a pored toga, za njih je obezbijeđena i hrana, smještaj, sve… Mladi bi radili nešto drugo, a za stadom neće da idu”, žali se Željko Marić, ovčar iz mjesta Petrovo Polje, opština Kneževo/Skender Vakuf.

Sa istim problemima susreću se i vlasnici stada sa Manjače. Ljubomir Kočić trenutno ima oko 1.500 ovaca i oko 1.000 jagnjadi. Kaže da svaki put kada hoće da zaposli pastira, potraga bude mukotrpna.

“Čobana je izuzetno teško naći. Ja imam jednog, a osim njega, nomade mi još sinovi. Mladi danas traže posao, a žele da ga ne nađu. Neće, brate, da rade. Ja pastira zimi plaćam 500 maraka, ali to nije sve. On nema više nikakvih troškova. Plaćena mu je hrana, piće, cigarete, odjeća, prenoćište, ma sve. Ali, eto, u ovoj zemlji, u kojoj svi pričaju o krizi, niko neće da radi ovaj posao”, žali se Kočić.

Dok u BiH gotovo niko neće da radi na planini, okružen svježim vazduhom, mladi Italijani masovno zovu vlasnike ovaca i raspituju se za radno mjesto, pišu Nezavisne novine.

Iako je obično rezervisana za starije ljude, ova profesija je nedavno privukla 3.000 mladih Italijana, saopštilo je tijelo “Koldireti”, koje djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede Italije. Davide Bortoluci (25) ima zvanje tehničara, ali kako nije mogao da nađe posao, sada čuva stado od 400 ovaca u Dolomitima, na sjeveru Italije.

“Sretan sam odlukom koju sam donio. Počeo sam tako što sam pratio druge pastire i učio od njih”, ističe Bortoluci.

Šta nude čobanima:

– Plata do 700 KM
– Hrana
– Piće
– Smještaj
– Odjeća
– Cigarete

Posted by on 2012-05-08. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login