Nina Knežević predstavlja djelo “Bosančica za djecu” i druži se s publikom

Bosančica
Bosančica

Knjiga “Bosančica za djecu” autorice Aleksandre Nine Knežević, bit će prezentirana u sklopu programa “Umjetnost u izlogu” Galerije ULUPUBIH.
Zainteresovani će se moći družiti s autoricom od 22. do 31. jula, a bit će organizovane i radionice za djecu.
Knjiga “Bosančica za djecu” je nagrađena prvom nagradom na konkursu “Pišem ti bosančicom/Dijalog za budućnost”, u kojem je učestvovalo 115 autora.

“Kao grafičku dizajnericu oduvijek me zanima kulturno naslijeđe, a moje spoznaje iz ove oblasti pretvaram u jezik razumljiv današnjim generacijama. U razvijenom svijetu svaku sitnicu pokušavaju da očuvaju, oplemene i pretvore u moderan grafički jezik koji komunicira sa širom publikom, i voljela bih da to radimo i mi u Bosni i Hercegovini. Baš zbog toga me i zanimaju djeca i nove generacije, i baš zbog toga je i rođena ideja o ‘Bosančici za djecu’ i ovom neobičnom bukvaru. Upravo će djeca biti ta koja će sutra imati zadatak da očuvaju ovo autentično bosansko pismo, a to će biti u stanju dobro uraditi samo ako od malih nogu razvijaju ljubav i odnos prema vlastitom kulturnom nasljeđu”, izjavila je Knežević.

Radovi Aleksandre Nine Knežević se odlikuju čistom i savremenom idejom, jednostavno komuniciraju internacionalnim vizuelnim jezikom, a predstavljeni su kroz razigranu tipografiju i ilustraciju.

Za svoj rad primila je brojna međunarodna priznanja i nagrade, a radovi su objavljivani u mnogim časopisima specijalizovanim za umjetnost i dizajn (Communication Arts, Luezers Archive, Print, Typo, Fontmagazine…). 2010. godine uvrštena je među 200 najboljih svjetskih ilustratora (“Luerzer’s Archive: 200 Best Illustrators Worldwide 09-10).

Posted by on 2019-07-22. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login