Niz projekata za djecu i mlade

Javna ustanova Centar za kulturu “Sarajevo” realizirat će u ovoj godini niz projekata u oblasti muzike, drame, likovnih umjetnosti, književnosti i scenskog pokreta, uz podršku osnivača Općine Centar, Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo, Općine Stari Grad i Grada Sarajeva.

djeca, glumaU Centru za mlade na Gorici bit će organizirana likovna škola, škola gitare, književni klub za mlade, kurs računara, škola klavira, omladinski orkestar, škola stripa te likovne izložbe, saopćeno je iz Centra za kulturu.

Tu je i novi multimedijalni projekt – umjetničke radionice za mlade koji žele proširiti znanja iz filmskih i scenskih vještina/film, režija, gluma i pisanje scenarija.

Radionice će voditi umjetnički rukovodioci – dramaturginja i scenaristica sa iskustvom u tetaru, televiziji i na filmu Ornela Čolić, poznati bh. pozorišni i filmski režiser Faruk Lončerević i istaknuti bh. glumac Damir Kustura.

U prostorijama Centra za kulturu bit će, između ostalih, organizirani poetski teatar mladih, dječiji bh dramski festival “Hajde dijete budi mi dijete”, Festival komedije “Smijeh je lijek”, te brojni muzički programi.

Novi projekt škola klavira bit će realiziran za učenike osnovnih i srednjih škola, te građane.

U Centru za kulturu ocjenjuju da je jačanje ovakvih institucija pravi odgovor i rješenje za vannastavni, slobodni angažman djece i mladih, te pravi odgovor za maloljetničku delikvenciju i druga devijantna ponašanja iz svakodnevnice.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-12. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login