Njemačka bilježi rast proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora

izvori energijeDok se ostale evropske zemlje bore da smanje ovisnost o ruskom gasu, Njemačka svake godine bilježi rast korištenja energije iz obnovljivih izvora. Tokom prve polovine 2014. godine najveća evropska ekonomija proizvela je 31 posto električne energije iz obnovljivih izvora, navodi se u izvještaju Fraunhofer Instituta. Solarna energija i energija vjetra čine 17 posto izvora za proizvodnju struje, što predstavlja značajan rast u odnosu na nivo od prije nekoliko godina kad je taj procent iznosio 12 posto.

Iako Njemačka i dalje većinu električne energije dobija korištenjem uglja, njegova potrošnja smanjena je za četiri posto. Istovremeno, energija dobijena korištenjem prirodnoga gasa smanjena je za 25 posto, odnosno za dva posto u slučaju nuklearne energije.

Usporedbe radi, SAD proizvodi veće količine energije iz obnovljivih izvora, ali u procentualnom odnosu to je tek minoran dio proizvodnje, pri čemu naprimjer solarna energija proizvede tek 0,23 posto potrebne električne energije. Njemačka je dugo poznata po brizi za okolinu i jedna je od vodećih zemalja u svijetu po korištenju obnovljivih izvora energije.

Posted by on 2014-08-23. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login