Njemačka donirala 745.000 eura za izgradnju socijalnih stanova u Goraždu

Goražde

Goražde

Njemačka podržava izgradnju socijalnih stanova za korisnike kolektivnog centra “Splavište” u opštini Goražde.

U tu svrhu Savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj Njemačke stavlja Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć izbjeglicama (UNHCR) iznos od 745.000 eura na raspolaganje.

U jednom od nužnih smještaja, koje je otvoreno 1992. godine u Goraždu trenutno živi 45 osoba (u 26 domaćinstava), među kojima se nalazi i šestero djece. Neki od korisnika su mentalno ili fizički onesposobljeni. Stanje u kojem se nalaze djelimično oronuli objekti je potpuno nezadovoljavajuće.

Uz pomoć njemačke donacije ovaj kompleks će se srušiti i izgraditi novi objekat sa 25 moderno opremljenih socijalnih stanova.

U jesen 2013. godine korisnici, koje će opština Goražde zbrinuti tokom gradnje, moći će se useliti u svoje nove stanove.

Njemačka Vlada je već u aprilu na “Donatorskoj konferenciji za iznalaženje trajnog rješenja problema izbjeglica na Zapadnom Balkanu” obećala pet miliona eura za izgradnju smještaja.

Njemačka svoju pomoć fokusira na Bosnu i Hercegovinu, jer je patnja izbjeglica tu još uvijek najveća. Desetine hiljada izbjeglih i raseljenih osoba živi u privremenim smještajima, saopćeno je iz Ambasade Njemačke u BiH.

Posted by on 2012-08-10. Filed under Goražde, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login