Njemačka gasi prve termoelektrane na ugalj

Njemačka će energetskim koncernima isplatiti 317 miliona eura za gašenje termoelektrana kod kojih se kao gorivo koristi ugalj, objavila je Savezna agencija za mrežnu infrastrukturu, najavljujući važan korak ka zatvaranju postrojenja na ugalj i prelasku na čiste izvore energije.

termoelektrana
termoelektrana

Prema planu koje je objavila Savezna agencija za mrežnu infrastrukturu, energetske kompanije su za ukupno 11 blokova termoelektrana koje kao gorivo koriste ugalj primile ukupno 317 miliona eura za obeštećenje.

Svih 11 blokova se gasi s početkom sljedeće godine, prenosi Hina.

Među primateljima premija je i najveća njemačka energetska kompanija RWE, koja će početkom sljedeće godine zatvoriti dva bloka, te švedska kompanija Vattenfall, koja će u Hamburgu zatvoriti jednu termoelektranu.

Visina premije koju kompanija primi za gašenje blokova koje kao pogon koriste ugalj ovisi o količini električne energije koju je pojedini blok proizvodio.

Radi se o početku procesa tokom kojeg bi do 2038. godine trebale biti ugašene sve njemačke termoelektrane koje koriste ugalj.

Posted by on 2020-12-03. Filed under Ekologija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login