Njemačka ne može živjeti od stare slave

Njemačka Grupa nezavisnih i uglednih ekonomskih savjetnika njemačke vlade poručila je da Njemačka ne smije odustati od strukturnih i ekonomskih reformi i poduzetih mjera te “nastaviti da živi na staroj slavi”.

Naime, u godišnjem izvještaju predstavljenom njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, grupa njemačkih stručnjaka, poznatija i kao “Pet mudraca”, upozorila je da Njemačka ne smije “živjeti od stare slave i zbog toga prestati da napreduje”.

Dodaju kako njemački državljani moraju nastaviti da rade naporno i sistemski kako bi i dalje ostali najveća evropska ekonomija i jedna od najvećih ekonomskih sila u svijetu.

Ovaj izvještaj je uslijedio nakon kritika od strane nekih stranih vlada da je trgovinski suficit Njemačke prevelik, i da bi ta zemlja morala da učini više napora na stimulisanju domaće potrošnje i povećanju uvoza iz drugih evropskih zemalja.

Inače, tokom financijske krize u eurozoni, Njemačka se nije suočila sa velikim problemima kao ostale zemlje članice najviše zbog ekonomskih mjera koje je uvela prethodna vlada Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD).

Posted by on 2013-11-13. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login