Njemačka: Prihvatni centri puni azilanata iz BiH

NjemačkaPrema pisanju njemačkih medija, najatraktivnija zemlja za traženje azila od svih zemalja Evropske unije je upravo Njemačka.  Međutim masovni dolasci počeli su gušiti sistem, a prihvatilišta u Berlinu, glavnom gradu Njemačke, su krcata.

Uglavnom su zabilježeni dolasci iz istočne Evrope, koji su u 2013. godini porasli za dvije trećine što je najveći rast u posljednjih 14 godina, iako većina onih koji traže azil imaju male šanse da budu prihvaćeni kao političke izbjeglice. Od kraja 2010. godine u Njemačkoj se bilježi stalni rast azilanata. Prošle godine imali su rast od 67 posto ili 127. 023 tražilaca azilanata, a u januaru ove godine zabilježeno je povećanje od čak rekordnih 76,7 posto prema podacima Ureda za migracije.

Na listi zemalja čiji državljani traže azil je i Srbija sa više od 18.000 aplikacija, odnosno za 40 posto više u odnosu na 2012. godinu. Oko 90 posto njih su Romi.

Mnogi dolaze i iz BiH. Prošle godine zabilježen je rast dolazaka od 104 posto, a sa Kosova 74,5 posto. Mnogi dolaze i iz Rusije uključujući i Čečeniju.

Posted by on 2014-03-08. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login