Njemačka priprema zakon koji bi omogućio rad od kuće

Njemačko Ministarstvo rada priprema zakon koji bi zaposlenima olakšao rad od kuće, javio je sedmičnik Spiegel u svom online izdanju.

Freelancer

“Digitalizacija tržišta rada mijenja odnose i mi moramo osigurati da od tih promjena profitiraju zaposleni”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu rada Bjoern Boehning za Spiegel.

Prema studijama Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja – DIW, trenutno samo 12 posto zaposlenih povremeno radi i od kuće, u sklopu takozvanog home office programa, iako je potencijal mnogo veći.

“Home office je moguć kod 40 posto radnih mjesta u Njemačkoj”, navodi se u studiji DIW-a, iz koje, također, proizlazi da je najveća prepreka široj primjeni obavljanja posla kod kuće otpor nadređenih.

“Želimo zakonski utemeljiti pravo na rad kod kuće. Poslodavac bi tada trebao obrazložiti zabranu rada od kuće”, rekao je Boehning.

Takav zakon je već na snazi u Holandiji.

Prema studiji DIW-a, rad od kuće donosi prednosti i nedostatke za zaposlene.

Tako je dokazano da zaposlenici koji rade od kuće rade duže, imaju problema s razdvajanjem poslovnog i privatnog vremena i napreduju rjeđe.

Istovremeno su osobe koje rade od kuće zadovoljnije svojim poslom i pokazuju već produktivnost od onih koji rade u poduzećima.

Posted by on 2019-01-07. Filed under Ekonomija, Magazin, Svijet, Uspjeh & Karijera. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login