Njemačka treba 200.000 imigranata godišnje

Njemačka Njemačkoj je potrebno blizu 200.000 imigranata godišnje kako bi prevazišla demografski deficit i održala privredni rast.

U najvećoj evropskoj ekonomiji broj osoba starijih od 65 godina popet će se sa sadašnjih 20 na 34 posto do 2060. godine, ocijenjeno je u izvještaju Njemačkog zavoda za statistiku – Destatis.

Vlada će, ukoliko želi održati dosadašnji privredni rast, biti prinuđena uvoziti radnu snagu, ali i provoditi reforme koje se odnose na produženje starosne granice za odlazak u penziju, kao i na uvođenje olakšica za profesionalni život osoba s malom djecom.

Njemačka je već predvidjela produženje starosne granice za odlazak u penziju na 67 godina i pokušava privući što više imigranata, prije svega kvalificirane radne snage, kao što su inženjeri, informatičari i medicinsko osoblje.

Prošle godina u ovu zemlju je primljeno 177.300 imigranata iz centralne i istočne Evrope, što je za 2,6 posto više nego 2010. godine.

U ovoj zemlji sa 81,7 miliona stanovnika trenutno živi 10,6 miliona imigranata.

Stopa nataliteta u Njemačkoj jedna je od najnižih u Evropi, dok je prosječna starost stanovništva među najvišim, što može predstavljati veliki problem za ekonomiju ove zemlje, prenose agencije.

Posted by on 2012-04-25. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login