Njemačka: zemlja u kojoj nema krize

Minhen

Minhen

Prema pisanju “The Economic Timesa”, Njemačka je jedan od rijetkih zemalja u svijetu koja nije osjetila značajne posljedice ekonomske krize jer ima “uspješnu i stabilnu ekonomiju, nisku stopu nezaposlenosti i nisko zaduženje”, javlja agencija Anadolija (AA).

Prema pisanju britanskih medija, oko četvrtina ukupne ekonomske djelatnosti u Njemačkoj otpada na industriju koja se u ekonomskom svijetu smatra “motorom svakog ekonomskog napretka”.

Sa skoro svim značajnijim ekonomskim indikatorima u odličnom stanju, Njemačka je danas jedan od rijetkih evropskih izuzetaka ekonomskog razvoja koji počiva na visokoj konkurentnosti izvozno orijentiranih zemalja.

Također, Njemačka ima razvijen srednji sloj društva, pa i mnogo uspješnih porodičnih preduzeća.

Takva poduzeća zapošljavaju maksimalno 500 radnika, a četiri od pet njemačkih industrijskih preduzeća u porodičnom su vlasništvu.

Industrija je osnovica njemačke ekonomije, a njihova konkurentnost se zasniva na kvalitetu, pouzdanosti i inovativnosti.

Njemački proizvodi danas su vrlo traženi i popularni u cijelom svijetu, prije svega u zemljama u razvoju, od automobila, mašina pa do hemijskih proizvoda.

Tri četvrtine njemačkog izvoza dolazi iz prerađivačke industrije, koja je visoko inovativna, a 90 posto svih izdataka za istraživanje i razvoj u Njemačkoj otpada na industrijska preduzeća.

Također, prednost njemačkih izvoznika se zasniva, prije svega, na kvalitetu proizvoda, a ne na niskoj cijeni. Značajan doprinos izvoza rastu njemačkog bruto društvenog proizvoda (BDP) je doveo do toga da Njemačka danas ima jedan od najvećih godišnjih BDP-a po stanovniku, izuzetno niske stope inflacije i nezaposlenost, te da i dalje predstavlja željenu destinaciju miliona radnika širom svijeta.

“Industrija je bila i ostala najvažniji temelj njemačke ekonomije”, navodi ”The Economic Times”.

Na početku ekonomske krize ekonomija Njemačke je opala za 5 posto u 2009. godini, ali već dvije godine kasnije, opet je dosegla onaj nivo prije izbijanja krize.

Posted by on 2013-09-03. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login