Njemački parlamentarci uskoro glasaju o legalizaciji gej brakova

LGBTNjemački parlamentarci traže da se u parlamentu što prije održi glasanje o legaliziranju istospolnih brakova, nakon što je kancelarka Angela Merkel nagovijestila promjenu stava njene stranke o tom pitanju.

Merkel je iznenadila njemačke medije rekavši da u slučaju legalizacije gej brakova, ona podržava “odlučivanje po savjesti”, javlja BBC.

– Željela bih da diskusiju usmjerim više u smjeru odlučivanja po savjesti – kazala je njemačka kancelarka na debati u Berlinu koju je organizirao magazin Brigitte.

Merkel je izjavila da je istospolni brak “privatna stvar” koja ne bi trebala biti politizirana.

Merkelini konzervativni Kršćanski demokrate (CDU) dosad su se protivili gej brakovima, za razliku od opozicionih Socijaldemokrata (SPD), Slobodnih demokrata (FDP) i Zelenih.

Neki od njih traže da se glasanje održi ove sedmice.

Kako javlja agencija Reuters, uz veliku podršku Nijemaca gej brakovima, zakon će vjerovatno lako proći u donjem domu parlamenta, ukoliko konzervativci budu glasali po savjesti, a ne stranačkoj politici.

Posted by on 2017-06-28. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login