Njemački poljoprivrednici okreću leđa ekološkom načinu rada

Sve više njemačkih poljoprivrednika okreće leđa ekološkom načinu rada i vraća se na staro, a razlog tome su strogi zakonski propisi i slaba dobit – iako potražnja za bio proizvodima u Njemačkoj, zapravo, sve više raste.

Volumen tržišta biološki uzgojenim namirnicama u posljednje četiri godine porastao je za oko 21 posto, a u odnosu na druge zemlje, Nijemci se po pitanju potražnje nalaze u samom vrhu svjetske ljestvice – iznad njih se nalazi još samo SAD.

Pa ipak, njemački bio poljoprivrednici ovu popularnost gotovo da i ne osjećaju na vlastitoj koži, piše Deutsche Welle.

 poljoprivredaU Njemačkoj je svega osam posto poljoprivrednika prešlo na ekološki način proizvodnje, ali njihovo voće, povrće, kao i meso su u odnosu na one iz inozemstva preskupi.

U međuvremenu svaki lanac živežnim namirnicama u Njemačkoj raspolaže i prodaje ‘svoje’ bio proizvode koji najčešće dolaze iz prekooceanskih zemalja, gdje je proizvodnja jeftinija. To, naravno, snižava cijene domaćih proizvođača.

Stefan Röhke je jedan od onih koji je upravo iz tog razloga okrenuo leđa biološkom načinu proizvodnje i ponovno počeo proizvoditi na klasičan način, prenosi Danas.hr.

Kako kaže, njemu je bilo jako stalo do toga da ne koristi pesticide i umjetna gnojiva, ali 11 godina kasnije je promijenio mišljenje.

‘Bio sam nezadovoljan dobiti, imali smo problema sa žetvom, s uzgojem, pa sam se odlučio vratiti na stari način proizvodnje. No i danas, zapravo, još uvijek mislim da je biološki, ekološki način proizvodnje bolji. Svaki put kad moram koristiti neko umjetno, hemijsko gnojivo, ne osjećam se dobro’,  kaže Röhke.

No otkad proizvodi na klasičan način, zarada mu se udvostručila.

Posted by on 2013-09-25. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login