Njemačkoj nedostaju inžinjeri i kompjuterski stručnjaci

posaoNjemačkoj nedostaje specijalizovana radna snaga: inžinjeri, kompjuterski stručnjaci, ali često i njegovatelji. Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD) namjerava u Njemačku privući strane studente.

Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD) planira da do 2020. godine poveća broj stranih studenata na 350.000, što je za 100.000 više nego danas.

DAAD, kojeg, pored ostalih, finansiranju Njemačko ministarstvo za vanjske poslove i Ministarstvo za obrazovanje, daje stipendije Nijemcima koji žele studirati u inostranstvu, ali i strancima koji se žele obrazovati u Njemačkoj. DAAD je 2012. dodijelio stupendije za 45.200 stranaca i 30.100 Nijemaca, prenosi Deutsche Welle.

U Njemačkoj trenuto studira oko 2,5 miliona studenata.

Još uvijek nije poznato da li će DAAD od svojih donatora dobiti više novca.

Margret Wintermantel, šefica DAAD-a, kaže da se trebaju voditi razgovori sa svim stranama. DAAD istovremeno želi u inostranstvo poslati više njemačkih studenata. Međutim, to bi moglo biti skupo jer proteklih godina vlada prava “navala” na univerzitete u Njemačkoj.

Razlog velikog boja brucoša je posljedica skraćenog školovanja, zbog čega dvije generacije ove godine istovremeno polažu maturu, te stasavanje generacija koje ionako imaju veliki broj djece.

Za privlačenje stranih studenata je bitno ukinuti važne barijere. Potrebno je napraviti veću ponudu predavanja na engleskom jeziku. Također je potrebno dodatno raditi na lakšem upisu stranih studenata ili priznavanju stranih diploma.

Priznavanje diploma unutar Evropske unije od uvođenja ujednačenih studija (bachelor i master) prolaze uglavnom bez problema.

Međutim, kod priznavanja diploma dobivenih u zemljama koje nisu u Evropskoj uniji ili koje nisu prihvatile takozvani bolonjski sistem studija, dolazi do komplikacija.

Tako se može desiti da se magistarska diploma stečena na univerzitetu u Pakistanu ili Afganistanu ne prizna u Njemačkoj i da te osobe moraju ponovo studirati.

Wintermantel također kaže da studenti iz inostranstva često nisu dobro došli i da bi trebali imati bolju skrb.

Ona zahtijeva i bolju “kulturu dobrodošlice” na njemačkim univerzitetima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel se i prilikom susreta sa indijskim premijerom zalagala za veći broj studenata iz inostranstva.

DAAD također želi povećati saradnju sa visokim školskim ustanovama u inostranstvu, kao što već postoji sa univerzitetima u Kazahstanu ili Egiptu. Također, trebalo bi poboljšati predavanja na njemačkom jeziku na univerzitetima u inostranstvu jer konkurencija u obrazovanju međunarodne elite je sve jača.

Države kao što su Brazil, Koreja ili Indija u univerzitete su investirale velike sume novca.

” Da bi njemački univerziteti mogli održati svoju konkurentnost, moraju se pobrinuti da imaju otvorena vrata” – kaže Wintermantel.

Njemačka je zajedno sa Australijom i Francuskom peta, možda i četvrta, najpopularnija zemlja za strane studente. Odmah nakon SAD-a i Velike Britanije. Njemačka se ne želi odreći studenata. Oni, kako se ističe,  nisu samo potencijalna nova stručna radna snaga, oni donose nove ideje i pristupe u istraživanjima na univerzitetima.

Posted by on 2013-04-17. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login