Njujork: BHFF objavio zvanični program za ovu godinu

BHFF

BHFF

Bosanskohercegovački Film Festival (BHFF) objavio je finalnu selekciju filmova za 12. festivalsko izdanje koje će biti održano od 21. do 23. maja u Tribeca kinu u Njujorku.

Odabrano je 14 filmova, od kojih su četiri igrana, četiri kratkometražna i šest dokumentarnih.

Ovogodišnji program nudi tematski širok izbor filmova od znamenitih evropskih režisera, uključujući dvije dugometražne dramske komedije “Otok ljubavi” i “Kvintet”, krimi dramu “Reket”, te omnibus dugometražni film kao posveta gradu Sarajevu “Mostovi Sarajeva”.

Izbor dokumentarnih filmova će se pozabaviti temom inspirisanom stogodišnjicom početka Prvog svjetskog rata u filmu “Atentat u Sarajevu”, temom povratka bh. izbjeglica u domovinu u filmovima “Zla krv” i “Lijepo selo”, te analitičkom disekcijom rada Haškog tribunala pred dvadesetogodišnjicu Dejtonskog sporazuma u filmu “U potrazi za istinom na Balkanu”.

Dokumentarac “Dragi Lastane!” poklanja pažnju pričama iz djetinjstva iz doba odrastanja u bivšoj Jugoslaviji dok će se višenagrađivani film “Kokoška” dotaći iste teme odrastanja u vrijeme ratnog doba.

Film “Na rubu” je esejistički portret Sarajeva i prikazuje promjene u gradu koje su se desile 2014. godine. Ostali kratkometražni filmovi uključeni u program ove godine će se dotaći tema porodičnih vrijednosti i problema u filmovima “Autić” i “Milost”, dok će film “Iskupljenje” pokazati snagu opraštanja.

Ovogodišnji BHFF je primio više od 40 filmskih prijava iz cijeloga svijeta. Filmovi koji su odabrani za finalni program predstavljaju širok spektar talenata i tema iz BiH, Bugarske, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Italije, Lebanona, Portugala, Rumunije, Srbije, Španije, Švicarske, Turske, Ukrajine, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Filmovi koji će se prikazati na BHFF-u također ulaze u takmičenje  za nagrade žirija i publike. Ove godine, žiri BHFF-a čine Pamela Hogan i Almin Karamehmedović, a treći član žirija će biti objavljen u narednim danima.

Žiri će dodijeliti nagradu za najbolji dokumentarni film, nagradu za najbolji kratkometražni film i nagradu za najbolji dugometražni film.

Publika će također odabrati jedan film u bilo kojoj kategoriji za nagradu BHFF publike za najbolji film, saopćeno je iz Press službe BHFF-a.

Posted by on 2015-04-28. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login