NK ICOMOS U BiH: Očuvanje Tašlihana od važnosti za Baščaršiju, Sarajevo i BiH

Tašlihan

Tašlihan

Nacionalni komitet (NK) ICOMOS u Bosni i Hercegovini, povodom informacija o planiranim građevinskim zahvatima na lokalitetu Tašlihana u Sarajevu, smatra da najavljivanje projekata, bez njihove prethodne prezentacije i kredibilne argumentacije te uz odsustvo konsultacija s nadležnim stručnim institucijama i javnošću predstavlja uznemiravajuću praksu kojom se, kako ističe, ugrožavaju vrijednosti ambijenta u cilju realizacije intervencija u prostoru čiji konačni efekat može biti poguban za baštinu.

Članovi NK ICOMOS-a u BiH ukazuju da je Tašlihan značajan kulturno-povijesni objekt čiji su skromni arheološki ostaci devastirani prilikom izgradnjom podzemne garaže u toku projekta rekonstrukcije hotela Evropa.

– Tadašnje uklanjanje dijelova temelja Tašlihana i njihovo ponovno “slaganje” na armirano-betonsku ploču podzemne garaže može se okarakterizirati kao stručno neprimjereni postupak tretmana nasljeđa koji je nepopravljivo izmijenio atribute lokaliteta – navodi se u saopćenju iz Komiteta.

Skreću pažnju da su ovako provedene aktivnosti označile početak uništavanja Tašlihana te naglašavaju da se trenutno planirane intervencije na lokalitetu ne smiju legitimizirati pozivanjem na ranije odobrene i provedene degradacije.

Članovi NK ICOMOS-a ističu da je izgradnja novih arhitektonskih struktura na lokalitetu starog Tašlihana neopravdana i apsolutno neprihvatljiva.

Smatraju da bi ona umanjila vrijednost arheoloških ostataka i onemogućila sagledavanje arhitektonskih i prostornih vrijednosti otomanske arhitekture, koja tome prostoru daje posebanu vrijednost, ugođaj i kvalitet.

– Komplementarnost arheološkog lokaliteta pod otvorenim nebom i arhitektonskih struktura koje se aktivno koriste jeste značajka ambijenta koju građani nose u pamćenju a koju sve brojniji posjetioci grada otkrivaju reagujući s divljenjem – naovodi se u saopćenju.

Komitet podsjeća da je uloga institucija države da “strateški i smišljeno štiti interese od javnog značaja a ne da bude medijator u poslovanju pojedinačnih investitora“.

Članovi Komiteta, stoji dalje u saopćenju, su dodatno ohrabreni podrškom brojnih građana koji su, tragajući za etički utemeljenim profesionalnim stavom, kontaktirali Komitet direktno propitujući mehanizme odgovornosti i mogućnosti zaštite nacionalnih spomenika.

NK ICOMOS u BiH naglašava da je očuvanje prostornog identita i memorije mjesta Tašlihana pitanje od dugoročne važnosti za Baščaršiju, Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Udruženje Nacionalni komitet ICOMOS u Bosni i Hercegovini punopravni je član Međunarodnog savjeta za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS International Council on Monuments and Sites) i dio globalne mreže komiteta čiji je cilj unapređenje očuvanja kulturnog nasljeđa u njihovim materijalnim i nematerijalnim aspektima i njihovoj punoj različitosti i autentičnosti.

Posted by on 2017-07-31. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login