Noam Chomsky: Nacionalizam je opasan!

Noam ChomskyJedan od najvećih živućih filozofa, lingvista i kritičara neoliberalnog kapitalizma i američkog hegemonizma, Noam Chomsky, izjavio je kako je nacionalizam opasan po suživot, naglasivši da “ugnjetava sve one koji misle drugačije od vas”, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj ugledni profesor za američke medije je kazao kako podržava ideju da Škotska postane nezavisna zemlja.

“Intuicija mi kaže nezavisnost Škotske. Da li je pokret za nacionalizam Škotske suluda ideja? Zavisi što se pod time podrazumijeva. Ako je to samo izražavanje kulturnih vrijednosti i ujedinjavanje ljudih u blagostanju, to je uredu. Ali, nacionalizam istovremeno ugnjetava druge i drugačije”, istakao je Chomsky.

Naglasio je da u Evropi već postoji sve snažniji trend federalizacije i kreiranja ustavnih okvira koji federalnim nivoima daju određene ovlasti.

“Sigurno je da se neće obnoviti Osmansko carstvo u Evropi ali, očigledno je, da su u nekim aspektima Osmanlije imale dobru upravu. Omogućili su ljudima da upravljaju svojim vlastitim poslovima uz saradnju federalnih administracija i što manje prepreka u takvim okruženjima”, rekao je ugledni profesor.

Posted by on 2014-04-27. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login