Noć muzeja 2014: Učestvovalo 30 institucija kulture

Sarajevo

Sarajevo

Sarajevo se i ove godine, kao i prošle, upisalo na mapu međunarodne manifestacije Noć muzeja i povezalo sve muzejske institucije, galerije i sve ostale relevantne institucije kulture na području Sarajeva. I šire.

Poruka univerzalnosti umjetnosti i kulture, ove godine se posebno nadovezuje na temu koju je Međunarodni savjet muzeja ICOM izabrao za obilježavanje Dana muzeja 2014. – “Museum collections make connections”, odnosno „Muzejske kolekcije prave konekcije”. Ovaj slogan podsjeća da su muzeji žive institucije koje pomažu stvaranju veza između posjetilaca, generacija i kultura širom svijeta.

Prva Noć muzeja održana je u Berlinu pod nazivom Lange Nacht der Museen 1997, a zbog iznimnog interesa i načina na koji je ideja o samom događaj realizirana ubrzo se proširio na više institucija i različitih gradova diljem Evrope, pa i svijeta. Manifestacija je zamišljena kao otvoreni dan muzeja uz namjenske programe namijenjene široj publici. Vrlo brzo, ovu ideju su prihvatili svi evropski i mnogi svjetski muzeji, a vremenom ona je promijenjena u Noć muzeja.

Noć muzeja 2014 održana je danas u Sarajevu i uključila je oko 30 muzeja, galerija i institucija kulture u Sarajevu koje su specijalno za tu priliku otvorili vrata do kasno u noć i organizirali posebne postavke. Za sve posjetioce manifestacije, na različitim lokacijama u gradu, organizirani su koncerti, performansi i drugi događaji koji su uveličali ovaj značajan praznik. Muzeji, kao nosioci manifestacije, u svojim prostorima organizirali su interesantne programe kao što su: izložba štampe i grafike iz fundusa Bošnjačkog instituta, izložba karikatura “Art in the dark times” u Umjetničkoj galeriji BiH, izložba fotografija “Posljedice – promjena kulturnog pejzaža” u Galeriji Collegium Artisticum, kolekcija Ars Aevija u depou na Skenderiji…

Začarani krug riječi

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH pripremili su zanimljiv program za Noć muzeja. Bio je dosta raznovrstan, jer je priređena izložba, književna večer i projekcija filma. Ovaj muzej je uz pomoć Goethe instituta BiH otvorio vrata Muzeja kako bi sa Sarajlijama podijeliti iskustvo Noći muzeja i omogućili im da pogledaju izložbu o dobitnici Nobelove nagrade za književnost Herti Müller „Začarani krug riječi”.

Uz izložbu koja je sinoć otvorena do kasnih noćnih sati, u bašti Muzeja goste su dočekali književnici (Marko Vešović, Mile Stojić, Ervina Halili, Ferida Duraković, Goran Simić, Nenad Veličković, Faruk Šehić, Enver Kazaz, Ljubica Ostojić, Almir Imširević i Lejla Kalamujić) s programom Iz novih rukopisa – pjesme i priče iz još neobjavljenih rukopisa. Također, pozorišna rediteljica Tanja Miletić-Oručević čitala je svoje prijevode Herberta Zbignewa. Održana je i projekcija dokumentarnoga filma Namika Kabila „I rat-o ratnoj poeziji u BiH”.

Povodom obilježavanja Dana i Noći muzeja Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića pripremio je raznovrstan program: Audiovodič kroz kolekcije Bošnjačkog instituta (posjete su bile prilagođene slijepim i slabovidnim licima), izložbom grafika i štampe iz fundusa Bošnjačkog instituta posjetioci su saznali šta se izdavalo za vrijeme austrougarske uprave, a potom, mogla se pogledati izložba “Stradanja: od Aleksandrijske biblioteke do Vijećnice” autora Džeke Hodžića. Posjetioci su imali priliku i svirati na koncertnom klaviru Steinway.

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci, organiziran je dio programa – okrugli stol u svrhu osvješćivanja teme ugroženih institucija kulture u BiH, kako bi se, na ovaj simboličan datum, omogućio podij da se sve institucije kulture i nadležne državotvorne institucije uvežu s ciljem diskutiranja i rješavanja aktualnih pitanja i problema na ovom planu.

Veliki hor sastavljen od horova: Pontanima, Chorus Cadenza, Bellarte, Art Vivo, Interkulturalni zbor mladih Visoko, Geudamus, Proleter, Željezničar i Preporod također su se predstavili posjetiocima, a sve je to bio dio onoga što se dešavalo u Noći muzeja. U manifestaciji su, osim muzeja iz Sarajeva, učestvovati i Muzej Tešanj i Muzej Goražda sa svojim programima i postavkama.
– Uprkos velikim problemima s kojima se kultura u Sarajevu i BiH suočava, Noć muzeja je održana i ove godine a muzeji su otvorili svoja vrata posjetiocima te prenijeli na njih dio naše kulture, umjetnosti i naslijeđa, kazala je Samra Koričić iz Udruženja Bellarte, organizatora i nosioca manifestacije za BiH.

Galerije

Učesnici u Noći muzeja bili su: Galerija savremene umjetnosti Java, Goethe institut BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Gradska galerija Collegium Artisticum, UG Promokultura, Art-kuća sevdaha, Muzej Sarajeva, Brusa bezistan, Despića kuća, Svrzina kuća, Muzej Sarajevo 1878-1918, Muzej Jevreja, Historijski muzej BiH, Muzej Ars Aevi, Galerija BlackBOX, Umjetnička galerija BiH, Spomenički kompleks Ratni tunel D-B-Tuneli 1, Memorijalna galerija 11/07/95, Muzej “Alija Izetbegović”, Olimpijski muzej, Galerija “Roman Petrović”, Galerija Preporod, Galerija “Boris Smoje”, Galerija Novi hram, Bošnjački institut, JU Muzej Tešanj, Arhiv Federacije i Historijski arhiv.

Noć muzeja predstavlja kulturni događaj u organizaciji muzejskih kuća i drugih kulturnih institucija kojem je glavna značajka da su muzejski i drugi izložbeni prostori otvoreni do kasno u noć te da je ulaz posjetiteljima  slobodan. Vremenske nepogode nisu imale utjecaja na normalno održavanje Noći muzeja, ali Sarajlije su uz mnoštvo programa skupa proslavili ovaj prelijepi praznik.

Posted by on 2014-05-18. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login