Noć teatra: Predstava ‘Hannah i Hanna’ u zeničkom BNP-u

BNP Zenica

BNP Zenica

Premijerna izvedba predstave “Hannah i Hanna” u režiji Miroljuba Mijatovića, prema tekstu Johna Retallacka, bit će odigrana večeras na Maloj sceni “Žarko Mijatović” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica kao centralna svečanost Noći teatra u Bosni i Hercegovini.
Predstava donosi priču o dvije šesnaestogodišnje djevojke, koje su se spletom okolnosti našle u različitim pozicijama – jedna je izbjeglica, migrantica s Kosova, a druga pripadnica domicilnog stanovništva.

Radnja je smještena u naselju Margate u Velikoj Britaniji, u periodu od jeseni 1999. do proljeća 2000. godine, a reditelj Mijatović je naglasio da predstava ima snažnu priču koja se tiče stanovnika mnogih zemalja širom svijeta, a posebno građana BiH.

Glumice iz predstave Adna Hasanić (Hannah) i Tamara Miličević-Stilić (Hanna) su svoje prve glumačke kreacije i prve dramske korake ostvarile na Dječijoj, omladinskoj i lutarskoj sceni, a ovom predstavom vraćaju se Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Koordinatorica Noći teatra za BiH uime Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Merima Handanović izrazila je zadovoljstvo što je centralna svečanost i ove godine upravo u ovom pozorištu, sa premijernom izvedbom predstave “Hannah i Hanna”.

U Noći teatra, kaže Handanović, svi ljubitelji teatarske umjetnosti imat će priliku uživati u cjelodnevnoj i cjelovečernjoj manifestaciji u Zenici, Banjoj Luci, Kaknju, Konjicu, Srebreniku, Travniku, Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Brčkom, Bugojnu i Trebinju, a ovom manifestacijom slavi se pozorište/kazalište/teatar.

U sklopu obilježavanja Noći teatra u BiH, danas će u 12 bh. gradova biti upriličeno 40 programa, među kojima je i 21 predstava od kojih su čak četiri premijerne izvedbe, koncerti, modne revije, radionice za djecu i odrasle, predstavljanje knjiga, obilasci pozorišta, kao i online teatarske izložbe.

Među ovogodišnjim učesnicima je i osam državnih teatara, četiri gradska/amaterska pozorišta, centri za kulturu, festival, ustanova za predšolski odgoj i obrazovanje, akademija dramskih umjetnosti, gradska biblioteka, kao i razne nevladine organizacije i sektori, saopćeno je iz BNP-a.

Posted by on 2018-11-17. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login