Noć teatra u Sarajevskom ratnom teatru

Noć teatraSarajevski ratni teatar SARTR se u subotu, 19. novembra izvođenjem svoje nove predstave „Zečja rupa“, pridružuje međunarodnom pozorišnom projektu Noć Teatra, čiji je glavni partner i koordinator i ove godine Bosansko narodno pozorište Zenica.

„Zečja rupa“ je nastala po tekstu Dejvida Lindsaya – Abaiera koji je svoju najveću noćnu moru, strah od gubitka djeteta, pretočio u ovaj biser savremene dramaturgije, za koji je 2007.g. dobio Pulitzerovu nagradu.

Predstavu je režirao Robert Raponja, gost iz Hrvatske, koji nije nepoznat našoj publici (režirao je predstave koje su naišle na izvanredan prijem publike: „Ay, Carmela“, „Caroline Neuber“, „To je raj,lutko moja“, „Zagrljenici“ i „U plamenu“) . I ovoga puta njegov angažman ukazuje da se radi o takvom tekstu koji ima emotivno uporište u životnim situacijama, često bolnim ali iskrenim, koje nikoga, ni glumce kao ni publiku, ne ostavljaju ravnodušnim. „Zečja rupa“ je premijerno izvedena 12. novembra i, ako je suditi po dosadašnjem uspjehu, bit će to još jedna hit predstava.

Glumački ansambl predvodi prvakinja SARTR-a Selma Alispahić, koja je u gotovo svim Raponjinim predstavama bila protagonistom, a ovog puta igrajući uz partnere Albana Ukaja, Maju Salkić, Jasenka Pašića i Anu Miu Milić, te gošću Halimu Mušić.

Kako je primarna ideja manifestacije Noć teatra, dati posjetiocima priliku da se upoznaju sa glumcima i da iz druge vizure saznaju nešto više o načinu funkcionisanja i rada teatra, kao i o životu glumaca, nakon predstave bit će upriličen razgovor u toku kojeg će gledaoci moći postavljati pitanja i razgovarati sa učesnicima.

Predstava počinje u 20:00 sati, a ulaznice se mogu kupiti svaki radni dan od 10:00 do 12:00 sati u prostorijama teatra (Gabelina 16), te dva sata prije početka predstave na blagajni teatra.

Rezervacije na telefone 033 664 070 i 061 434 846.

Posted by on 2011-11-19. Filed under Izdvojeno, Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login