Noćas počinje ljetno računanje vremena

 ljetno računanje vremenaU noći sa subote na nedjelju počinje ljetno računanje vremena. Kazaljka na satu se pomjera jedan sat unaprijed, pa će se u 02.00 sata vrijeme računati kao 03.00 sata.

U svijetu službeno vrijeme se pomjera unaprijed u kasnu zimu ili rano proljeće, a vraća unazad u jesen, najčešće za jedan sat, ali tačan broj sati i datumi izmjena određuju se na lokalnom nivou i podložni su promjenama.

Pomicanje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 1970-ih godina, sa obrazloženjem da se time “produžava” dan, omogućuje ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.Sve evropske zemlje koriste ljetno vrijeme, a datum pomjeranja kazaljki različit je od države do države.Na sjevernoj hemisferi ljetno vrijeme počinje posljednje nedjelje u mart ili prve nedjelje u aprilu. Pomjeranje vremena se u većini slučajeva obavlja u noći između subote i nedjelje da ne bi izazvalo veće probleme za radno stanovništvo.

Posted by on 2013-03-30. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login